Νεα

Από τον Άγιο Βλάσιο Πηλίου ξεκινούν οι Αυγουστιάτικες παρακλήσεις 2019

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ξεκινούν και φέτος οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2019», από τον Άγιο Βλάσιο, στο ομώνυμο χωριό του Πηλίου την Κυριακή 4 Αυγούστου 2019 στις 7.30 το απόγευμα.

Διοργανώνεται για έκτη συνεχή χρονιά, ο καθιερωμένος θεσμός της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού και αυτό το καλοκαίρι.

ΓΕΝΙΚΗ-ΑΦΙΣΑ.jpg

Οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2019»

Την ευθύνη διοργάνωσης των εκδηλώσεων έχει ο φορέας Πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», ο οποίος συνεργάζεται σε κάθε τόπο με τα εκκλησιαστικά συμβούλια και τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους, έχοντας πάντοτε άοκνους συμπαραστάτες τα στελέχη του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας.

Για την επιτυχία της πρώτης φετινής εκδήλωσης, εκπρόσωποι του φορέα συνεργάστηκαν αποτελεσματικά με τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού του Αγίου Βλασίου, π. Στέφανο Κολυνδρίνη, την κυρία Αντιγόνη Ιωάννου και τον δραστήριο Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Βλασίου Πηλίου, με συνέπεια να είναι περισσότερο από βέβαιο το θετικό αποτέλεσμα και της εφετινής έναρξης των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων 2019».

6108514-1-1024x684.jpg
Φωτό Ηλίας Σακελλάρης

Η «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», αξιοποιώντας τις εμπειρίες των προηγούμενων χρόνων, συνεχίζει και τον φετινό Αύγουστο την σειρά εξαιρετικών εκδηλώσεων πολιτισμού.

Για τον λόγο αυτό μετά τον Άγιο Βλάσιο, Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις θα γίνουν στον Βόλο, στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στον Άγιο Στέφανο στον Οικισμό Δημοσίων Υπαλλήλων, «Σωρός» και θα ολοκληρωθούν, όπως πάντοτε, στην Ευαγγελίστρια της Νέας Ιωνίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου. Θα πραγματοποιηθούν όμως και στην ευρύτερη περιφέρεια της Δημητριάδας, στην Βελίκα Αγιάς, στη Μακρινίτσα και στον Άγιο Δημήτριο Αλμυρού.

Στους στόχους της φετινής διοργάνωσης, προστίθεται και η συνπροσευχή του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιγνατίου με όλους τους συμμετέχοντες προς την Παναγιά μας, προκειμένου να απαλύνει τον πόνο των πιστών της Φθιώτιδος για την εκδημία του αγαπητού Δεσπότη τους, Κυρού Νικολάου, δεδομένου ότι έχει αναλάβει ο ίδιος τοποτηρητής της Μητροπόλεως.

Συνεχίζεται όμως και το ιδιαίτερα φροντισμένο μουσικό πρόγραμμα, κατόπιν της Ιεράς Παράκλησης, αφού πλέον είναι διαπιστωμένο ότι προσθέσει στην ατμόσφαιρα της κατάνυξης του Δεκαπενθήμερου και μια νότα «πολιτιστικής δροσιάς».

Όπως είναι ήδη γνωστό, μετά την Ακολουθία των Παρακλήσεων, γίνονται σε προαύλιους χώρους Ιερών Ναών και Μοναστηριών της Μητροπόλεως, υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις πολιτισμού, παρουσιάζοντας μουσικές, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του λαού μας αφιερωμένα στην Παναγιά. Σκοπός να ελαφρύνει κάπως το έντονα θρησκευτικό συναίσθημα, να αγαλλιάσει και να ψυχαγωγήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες των πατρογονικών τους εστιών, να αναδείξει Εκκλησιαστικά μνημεία και υπέροχους χώρους θέας, προ πάντων όμως να επισκεφθεί όλη την επικράτεια της Μητροπόλεως. Στις φετινές εκδηλώσεις θα εμφανιστούν, η παραδοσιακή ορχήστρα του Κώστα Μούτου με τον Νίκο Κερασιώτη στο κλαρίνο και η Ορχήστρα «Ραστωδία».

Θα είναι και πάλι μαζί μας ο Ηλίας Λιαμής, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης και ανώτερων θεωρητικών της μουσικής, που κατέχει και την προεδρία της Συνοδικής Επιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ο Εκπαιδευτικός και Συγγραφέας Δημήτριος Καραβασίλης, όπου μετά από πέντε χρόνια πολύ όμορφων και συγκινητικών εκδηλώσεων στα πλαίσια των Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων, θα δοκιμάσουν εφέτος ένα διαφορετικό μίγμα μουσικής και λόγου, με κείμενα που θα αντλούν τα νοήματα από ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών. Στόχος να αποδώσουν το πνεύμα της πρωτοβουλίας αυτής, δηλαδή την ανάδειξη του προσώπου της Παναγίας, ως κυρίαρχης παρουσίας στην ελληνική παράδοση, αλλά και στην νεοελληνική ψυχοσύνθεση.

Απ’ όλα τα καλά του Αυγούστου το πιο τρυφερό, το πιο λαχταριστό και λατρεμένο, είναι για τον ελληνικό λαό ο παραδοσιακός Δεκαπενταύγουστος, το «Πάσχα του καλοκαιριού», όπως ονομάζετε. Παντού στην Ελλάδα, στη στεριά και στα νησιά, στα βουνά και στ’ ακρογιάλια, τούτο το «χαροποιόν πένθος», όπως ονομάζει ο Φώτης Κόντογλου την Κοίμηση της Παναγίας, είναι ένα αυγουστιάτικο λαϊκό πανηγύρι, μια ξεχωριστή χαρά κι ευφροσύνη για όλους τους Έλληνες, καθώς συνδυάζει τη θρησκευτική κατάνυξη με το πάνδημο γιορτάσι.

Και βέβαια δεν είναι τόσο το γεγονός της Κοίμησης της Θεοτόκου, όσο κυρίως το πρόσωπο της Παναγίας, που έρχεται σαν μια ανάσα δροσιάς μέσα στον καυτό Δεκαπενταύγουστο και υποβάλλει και υποθάλπει τούτη τη ξεχωριστή γιορταστική ευφροσύνη. Γιατί η Παναγιά είναι η πιο αγαπημένη και οικεία μορφή για τον ορθόδοξο ελληνισμό, η Μάνα του Θεανθρώπου αλλά και η Μεγάλη Μάνα του κάθε ανθρώπου. Αυτή στην οποία εναποθέτουμε την «πάσαν ελπίδα μας», τα βάσανα και τους καημούς μας. Η «μεσίτρια», που μεταφέρει τα αιτήματά μας στον Μεγαλοδύναμο.

Η Υπέρμαχος Στρατηγός και η «σκέπη» των εθνικών μας δικαίων, η χαρά «πάντων των θλιβομένων», η προστάτρια των αδικουμένων, η «βακτηρία» των τυφλών, των πεινασμένων η τροφή, των ορφανών η βοηθός, η επισκέπτρια των αρρώστων.

Είναι τόσο οικείος και τόσο προσωπικός ο δεσμός του κάθε πιστού με την Παναγιά, ώστε η Μακαρισμένη αυτή Μορφή να μην θεωρείται σαν κάτι το άυλο και υπερκόσμιο αλλά σαν μια ζωντανή και γήινη φιλική παρουσία, που έχει μάλιστα το δικό της όνομα και που ξεχωρίζει από τις άλλες …Παναγίες, όπως ακριβώς ξεχωρίζει η μάνα του κάθε πιστού από τις άλλες μανάδες.

Έτσι δεν υπάρχει πόλη ή χωριό μέσα στην ελληνική επικράτεια, χωρίς κάποιο ναό αφιερωμένο στη χάρη της, ενώ η ίδια η «συντρέχτρα» Παναγιά, ανάλογα ακριβώς με το είδος της χάρης αυτής, που, σύμφωνα με τη λαϊκή πίστη, την παρέχει πρόθυμα και καλοσυνάτα στους προσφεύγοντες στη βοήθειά της, αλλά κι ανάλογα και μ’ ένα πλήθος άλλα χαρακτηριστικά της μορφής και της όποιας άλλης ιδιότητάς της, παρουσιάζεται με ποικίλα πρόσωπα κι ανάλογα ποιητικά ονόματα που της χάρισε μέσα στους αιώνες η ευλάβεια, η τρυφερότητα, η αφοσίωση αλλά και η πλούσια φαντασία του λαού μας.

Λένε πως σε κάθε 100 εκκλησιές οι 80 είναι αφιερωμένες στην Παναγιά και πως υπάρχουν πάνω από 1000 ονόματα που της χάρισε στο διάβα του χρόνου ο βαθιά θρησκευόμενος λαός μας. Ονόματα που σε κάποιο βαθμό τα πιο πολλά υποδηλώνονται και μέσα από την εικονογράφηση της κάθε Παναγιάς, όπως την «είδε» ή την οραματίστηκε και ο κάθε αγιογράφος.

Τούτες οι αναρίθμητες και κατάσπαρτες στον ελληνικό χώρο «Παναγιές» είναι που δίνουν σε κάθε γωνιά του τόπου μας το θρησκευτικό στίγμα αλλά και το ιδιαίτερο εκείνο λυρικό χρώμα ενός κατ’ εξοχήν ελληνικού Δεκαπενταύγουστου, σφραγισμένου με την απαντοχή της Πρώτης και αξεπέραστης Μάνας, που πονεμένη γαλουχεί στον κόρφο της, μαζί με το «άκακο θύμα» – για να θυμηθούμε το Βάρναλη– το Θεάνθρωπο γιο της αλλά και τον καθένα που προσπέφτει στη Χάρη της.

Έτσι η Παναγιά κυριαρχεί απ’ άκρη σ’ άκρη στον ελληνικό χώρο, μα πάνω απ’ όλα κυριαρχεί στην καρδιά του Έλληνα πιστού, που, θεωρώντας τη σχέση του με την Παναγία σαν σχέση μάνας και τέκνου, δηλώνει, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, με «ζηλωτική αμετροέπεια», πως «η Παναγιά είναι δική μας» ή «η Παναγιά είναι μαζί μας». Ο λαός μας, προς επίρρωση τούτης της στέρεας πίστης του, επικαλείται ένα πλήθος παλιών και νεότερων σωτήριων για τη χώρα μας και τους ανθρώπους της επεμβάσεων της Μεγαλόχαρης. Κι ένα μεγάλο μέρος του λαού μας θεωρεί ίσως και σήμερα πως η Παναγία, και μόνη αυτή, ως Εθνική μας Μητέρα, μπορεί να λυτρώσει τον ελληνικό λαό από τη σημερινή δεινή κρίση (κρίση οικονομική αλλά και κρίση των ηθικών αξιών) που τον ταλανίζουν.

6108622-1-1024x684.jpg

Οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2018» θα κατακλύσουν και φέτος, για 6η συνεχόμενη χρονιά, της καταπράσινες πλαγιές του Πηλίου και της Όσσας, τα εξωκλήσια και τις αυλές των Ιερών Ναών των πόλεων με ύμνους αλλά και παραδοσιακά τραγούδια γεμάτα πίστη στο πρόσωπό Της, που θα συμβάλλουν από κοινού στο πλημμύρισμα του νου και της καρδιάς από την χαρά και του φετινού «Πάσχα του καλοκαιριού».

Πηγή: ΕΡΤ Βόλου