Συνεντεύξεις

Ο Β. Κυριακίδης στο “R”: “Να λέμε τις αλήθειες που έχουμε κρυμμένες”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ο Β. Κυριακίδης στο “R” για την ανατρεπτική θεατρική παράσταση “Προσοχή ο φίλος δαγκώνει”, την επιτυχημένη σειρά “Μουρμούρα”, 
τις αναμνήσεις από τον Βόλο και τη νέα χρονιά…

Στο επετειακό τεύχος μας είχαμε την χαρά να φιλοξενούμε στις σελίδες του “R” και τη συνέντευξη ενός καλλιτέχνη, ενός βαθιά σκεπτόμενου ανθρώπου που έχει αποδείξει διαχρονικά το ταλέντο και την στόφα του.

Θα επιχειρήσουμε να αποφύγουμε κάποια κλασικά στερεότυπα δημοσιογραφικής γραφής και κλισέ εκφράσεις θαυμασμού, αλλά θα καταθέσουμε τις ειλικρινείς σκέψεις μας και όσα πιστεύουμε για τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη, την πολυετή πορεία του και την φετινή θεατρική παράστασή του. 

“Κάποιοι δειλιάζουν και δεν λένε την αλήθεια., φυσικά αυτό το πληρώνουν”

Η διαχρονική αξία…

Ευθύς, πρόσχαρος, αληθινός ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Συγκαταλέγεται -δικαίως- στους πιο διαχρονικούς, συνεπείς, ταλαντούχους (σ.σ. αυτό εξυπακούεται) ηθοποιούς και όχι μόνο. 

Ένας ηθοποιός, σκηνοθέτης με μακρά θητεία στη τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το θέατρο. Ξέρετε αυτό δεν είναι τυχαίο.

Στο θέατρο, εύκολα ο θεατής “ακτινογραφεί” τον εκάστοτε ηθοποιό και την τέχνη του. Αντιλαμβάνεται το πηγαίο ταλέντο, τη δυσκολία του ρόλου. Δεν ξεγελιέται. Στην τηλεόραση, μπορεί κάποιος να είναι πρωταγωνιστής και μετά από λίγες σεζόν να έχει ξεχαστεί στη λήθη των τηλεθεατών, γιατί πολύ απλά…εισέβαλε στις οθόνες ο επόμενος.

Το ίδιο και στο σινεμά.

Η περίπτωση του Βλαδίμηρου Κυριακίδη είναι εντελώς διαφορετική. Πρωταγωνιστεί εδώ και πολλά χρόνια στην τηλεόραση, σαρώνοντας και τα τελευταία χρόνα στη σειρά “Μουρμούρα” στον Alpha.

Στο θεατρικό σανίδι υποδύεται απαιτητικούς ρόλους, από τον… Caveman και τον Όμπερον του Shakespeare μέχρι την…Αgatha Trunchbull στο μιούζικαλ Μatilda, και με τόσες άλλες παραστάσεις στο ενεργητικό του έχει αποδείξει ποιος είναι. 

Έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο το 1982, ενώ στην τηλεόραση ξεκίνησε στις αρχές του 1990. Λατρεύει την τέχνη του, τολμά και στον τομέα της σκηνοθεσίας. Την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα την έκανε το 2006, σε συνεργασία με τη σύζυγό του, Έφη Μουρίκη, στην ταινία Straight Story, στην οποία συνέγραψε και το σενάριο. Ήταν μία εισπρακτική επιτυχία. Φέτος, σκηνοθετεί μία παράσταση με διθυραμβικές κριτικές που ανεβαίνει τα τελευταία 15 χρόνια στη Γαλλία.

“Ο Βόλος μοιάζει με τη Θεσσαλονίκη. Πολύ κοντά βρίσκεται το Πήλιο. Έχω απίστευτες αναμνήσεις”

“Προσοχή ο φίλος δαγκώνει”

Ο ηθοποιός, με τη σκηνοθετική του ματιά, βάζει την σφραγίδα του στην κωμωδία της χρονιάς, έναν ύμνο στην «τοξική» φιλία, βασισμένο στο θεατρικό «Μου αρέσει πραγματικά τι κάνεις» της Carole Greep με θητεία 15 ετών στη Γαλλία. Όταν η κοινωνική σάτιρα συνδυάζεται με απρόοπτα και… πολλές αλήθειες, τότε μία παράσταση μένει αξέχαστη! 

Δίνει το έναυσμα στους συμπρωταγωνιστές του να ξεδιπλώσουν επί σκηνής την αυθόρμητη ή δοκιμασμένη καλλιτεχνική έμπνευση και να επινοήσουν τα εκφραστικά μέσα της… στιγμής, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό κάθε βράδυ να απολαμβάνει μια «διαφορετική»παράσταση. Οι αυτοσχεδιασμοί, το διαρκές παιχνίδι του λόγου, η αλήθεια και η ψευδαίσθηση συνυπάρχουν αρμονικά προκαλώντας αστείρευτο γέλιο.

Η παράσταση παίζεται στο θέατρο Ζίνα από τις 16 Οκτωβρίου και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Με αφορμή τη φετινή παράσταση μιλήσαμε μαζί του για το θέατρο, τον Βόλο, τη σειρά που πρωταγωνιστεί. Ο ίδιος, μάλιστα, ευχήθηκε τα καλύτερα στο περιοδικό μας και την κοινωνία που βιώνει την πολυετή κρίση, ώστε κάποια στιγμή να ορθοποδήσει.

Παραθέτουμε τη συνέντευξη του Βλαδίμηρου Κυριακίδη στο ROUTE:

Πείτε μας λίγα λόγια για τη φετινή παράσταση, την οποία θεωρούμε ότι θα είναι από τις καλύτερες του χειμώνα. Θα κάνετε περιοδεία ανά την Ελλάδα;

“Προσοχή ο φίλος δαγκώνει” είναι ο ελληνικός τίτλος της πετυχημένης γαλλικής παράστασης της συγγραφέως Carole Greep, με θητεία 15 ετών και πραγματεύεται την ανθρώπινη φιλία, την ανθρώπινη αδυναμία, την ανθρώπινη δειλία. Δηλαδή μπροστά στην αλήθεια κάποιοι δειλιάζουν και δεν λένε την αλήθεια. Φυσικά αυτό το πληρώνουν. Προγραμματίζουμε για τους καλοκαιρινούς μήνες γίνει περιοδεία της παράστασης σε όλη την Ελλάδα.

Συμμετέχεται στην πλέον διμοφιλή σειρά “Μουρμούρα”. Θα έχουμε κάποιες αλλαγές; Πώς θα εξελιχθεί η οικογενειακή σας ζωή στα επόμενα επεισόδια;

Δεν αλλάζει κάποιο πρόσωπο της σειράς. Συνεχίζουμε. Αυτοί θα παραμείνουμε. Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, να σας πω ότι αυτό δεν το ξέρουμε ούτε εμείς. Το γνωρίζουν μόνο οι σεναριογράφοι που ετοιμάζουν πυρετωδώς τα σενάρια. Και για εμάς είναι μία έκπληξη τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Έχετε επισκεφτεί ποτέ τον Βόλο; Τι ιδιαίτερο έχει η πόλη και σας άρεσε;

Ο Βόλος μοιάζει με τη Θεσσαλονίκη, το γνωρίζω διότι εγώ είμαι Θεσσαλονικιός. Διαθέτει θάλασσα, όλοι οι δρόμοι έχουν προσβασιμότητα στη θάλασσα και βέβαια υπάρχει δίπλα και το Πήλιο που είναι πάρα πολύ κοντά στον Βόλο. Έχω απίστευτες αναμνήσεις από την περιοχή.

Το περιοδικό μας έκλεισε τον 1ο χρόνο. Μπαίνει το νέο έτος. Τι εύχεστε στον κόσμο;

Εύχομαι το περιοδικό να συνεχίσει την πορεία του, να παραμείνει όπως ξεκίνησε. Ελπίζω όσο περνά ο χρόνος να το διαβάζουν ακόμη και περισσότεροι αναγνώστες.

Όσον αφορά στην καινούργια χρονιά, ελπίζω να ανοιχτεί η ελληνική κοινωνία, όχι μόνο στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά κυρίως στις αλήθειες που έχουμε καλά κρυμμένες μέσα μας και φοβόμαστε να βγάλουμε. Τότε μόνο θα ορθοποδήσουμε.

INFO: 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: “Προσοχή ο φίλος δαγκώνει”

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Κρατερός Κατσούλης, Ναταλία Δραγούμη, Ευαγγελία Μουμούρη

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Αντώνης Γαλέος

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βλαδίμηρος Κυριακίδης

ΣΚΗΝΙΚΑ: Μαίρη Τσαγκάρη

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Μαρία Τσαμουδάκη

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 19.30, Πέμπτη 20.00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18.00 και 21.00,Κυριακή 18:00 και 21.00.

Θέατρο ΖΙΝΑ:Λεωφόρος Αλεξάνδρας 74,Εξάρχεια – τηλ. 210 6424414,424.