Αφιερωματα

Μercedes Tourismo RHD 15: Η ναυαρχίδα της γερμανικής φίρμας στους ελληνικούς δρόμους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Δεκάδες προορισμοί, χιλιάδες ταξιδιώτες, αμέτρητα  χιλιόμετρα. Στόχος ένας και μοναδικός. Να προσφέρουν στους επιβάτες ανέσεις υψηλού επιπέδου, παροχές  άριστης ποιότητας και πάνω απ, όλα, κορυφαία ασφάλεια.  

Το ΚΤΕΛ Yπεραστικών Γραμμών Ν. Μαγνησίας Α.Ε. φροντίζει ώστε όλοι όσοι ταξιδεύουν με τα λεωφορεία που διαθέτει στον στόλο του να απολαμβάνουν στο έπακρο τα υπεραστικά δρομολόγια. Οι οδηγοί, φυσικά, είναι αυτοί που αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τους επιβάτες σε κάθε προορισμό, επιδεικνύοντας άψογο επαγγελματισμό. Συνοδοιπόρος τους είναι το λεωφορείο, το εργαλείο της δουλειάς του, αυτό πάνω στο οποίο στηρίζονται καθημερινά, προκειμένου να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. 

Το κορυφαίο λεωφορείο της Ευρώπης

Η ναυαρχίδα της γερμανικής φίρμας δεν είναι άλλη από το Mercedes Tοurismo. To καλύτερο όχημα που έχει οδηγήσει ποτέ, όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Μπάρδας, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, μέτοχος και ένας εκ των οδηγών της εταιρείας.

Eπί το έργον πίσω από το τιμόνι του Tοurismo

Ευχάριστος, επικοινωνιακός, καταρτισμένος, και προπάντων επαγγελματίας. Ο κύριος Μπάρδας  αποδέχθηκε μία ασυνήθιστη πρόταση και προθυμοποιήθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη να μας παρουσιάσει το κορυφαίο λεωφορείο που κυκλοφορεί στους δρόμους της Ευρώπης και της Ελλάδας. 

Το ραντεβού δόθηκε στον Βόλο και η «κούρσα» πραγματοποιήθηκε στα περίχωρα της πόλης. Αφού μας υποδέχθηκε, μας κάλεσε να περάσουμε στο εσωτερικό του Tοurismo. Μας πρότεινε να καθίσουμε ακριβώς πίσω του, να απολαύσουμε την άνεση των εξαιρετικών καθισμάτων. Πήρε θέση στο τιμόνι, έβαλε τη ζώνη του και εκκίνησε τον κινητήρα. Δεν χρειάστηκαν πάρα δύο μανούβρες για να ξεπαρκάρει και βγήκε στον ανοικτό δρόμο. Το λεωφορείο κινείται με τρομερή ευελιξία, οι τροχοί πατούν σταθερά στην άσφαλτο, στο εσωτερικό επικρατεί απόλυτη ησυχία. 

To Mercedes Tourismo με φόντο τον Βόλο
Προσεγμένα, άνετα καθίσματα επιβατών

Τα κλικ από τη φωτογραφική μηχανή είναι τα μόνα που ακούγονται. Τον ρωτάμε πως είναι δυνατόν ένα τόσο μεγάλο όχημα να επιδεικνύει τόσο υψηλή ποιότητα κύλισης και να είναι τόσο ήσυχο. Χαμογελώντας μας απαντά ότι οι ανέσεις που απολαμβάνουν οι επιβάτες σπάνια συναντώνται σε άλλο λεωφορείο. Υπογραμμίζει πως τα ταξίδια είναι τόσο ξεκούραστα, που, πολλές φορές, κανείς από τους 50 ανθρώπους δεν μιλάει στο δρομολόγιο του. Ο καθένας απολαμβάνει τη διαδρομή. Η ηχομόνωση είναι σεμιναριακού επιπέδου. 

Το όχημα μήκους 12,29 μέτρων θαρρείς και πατά σε μαγικό χαλί. Ο κινητήρας των 10,7 λίτρων συνδυάζει την απόδοση με την οικονομία. Το τελευταίο είναι πολύ βασικό στοιχείο για όλους τους οδηγούς-μετόχους. Ένα λεωφορείο που καίει ελάχιστα, έχει χαμηλό κόστος χρήσης και απαιτεί ένα μόλις service τον χρόνο είναι το ιδανικό. Και το Tοurismo τα προσφέρει όλα αυτά, όπως μας αναφέρει. 

Χαίρεσαι να το οδηγείς

Φέρει Αctive Brake Assist 4, σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος

Από τον Οκτώβριο του 2018 οπότε και το απέκτησε, έχει διανύσει περίπου 70.000 χιλιόμετρα, χωρίς να εμφανίσει ούτε ένα σοβαρό πρόβλημα. Mercedes σημαίνει αξιοπιστία και πρεστίζ, λέει χαριτολογώντας.  

Το cockpit θυμίζει επιβατικό αυτοκίνητο. Τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών, εργονομικός πίνακας οργάνων, έγχρωμη οθόνη TFT. Όλα ελέγχονται εύκολα και γρήγορα. Με μία κίνηση ρυθμίζει τον φωτισμό LED στην καμπίνα, αλλάζει την απόχρωση ανάλογα αν είναι νύχτα ή μέρα, ενεργοποιεί τις θύρες εισόδου και εξόδου των επιβατών. Τα σκαλιά είναι μεγάλα, πλατιά και χαμηλά. Αυτό σημαίνει πως ένας ηλικιωμένος επιβάτης δεν θα δυσκολευτεί να ανέβει και να κατέβει. Η προσοχή στη λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά.  

Το μοτέρ λειτουργεί σε χαμηλές στροφές, το αυτόματο κιβώτιο αλλάζει ιδανικά τις σχέσεις, διατηρώντας πάντοτε τη ροπή που απαιτείται. 

Διαθέτει αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης του κινητήρα

Τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν, νιώθουμε το αμάξωμα να χαμηλώνει. «Κατεβαίνει κατά 20 χλστ. για καλύτερη αεροδυναμική και για να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμου», απαντά πριν καν ρωτήσουμε ο κ. Μπάρδας. «Χαίρεσαι να το οδηγείς. Δεν σε κουράζει και παράλληλα προσέχει εσένα και τις ψυχές που κουβαλάς.

Διαθέτει αυτόματο σύστημα φρεναρίσματος με ανίχνευση οχημάτων, προσαρμοζόμενο cruise control που επιβραδύνει μόνο του το λεωφορείο και στη συνέχεια επιταχύνει εκ νέου, καθώς και μία σειρά πρωτοποριακών συστημάτων.

Μιλάμε για ένα έξυπνο λεωφορείο που φροντίζει για την ασφάλεια όλων. Οι επιβάτες δεν το αντιλαμβάνονται αλλά οι τεχνολογίες που φέρει είναι πάντα εκεί, γι΄αυτούς», συμπληρώνει. 

Στο φανάρι, ο κινητήρας απενεργοποιείται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ξεκινά αμέσως μόλις ακουμπήσει το πόδι στο γκάζι. Στον επόμενο στενό κυκλικό κόμβο, σκεφτόμαστε πως θα περάσει. Με μία ταχύτατη κίνηση του τιμονιού, το Tοurismo απομακρύνεται. 

Το Tοurismo καλύπτει τις αυστηρότερες προδιαγραφές όσον αφορά στις εκπομπές ρύπων

Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω σταματά. Παρατηρούμε τις όμορφες σχεδιαστικές γραμμές του λεωφορείου. Τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες με τα διπλά τζάμια, τα ξεχωριστά φώτα πορείας ημέρας των προβολέων H7 και τα προαιρετικά φωτιστικά σώματα Bi-Xenon. Τα φινιστρίνια οροφής με τους αισθητήρες βροχής. Δίπλα μας πλησιάζει ο Ηλίας με ένα πανί, Αρχίζει να καθαρίζει ένα τζάμι, θέλει το λεωφορείο του να είναι πάντοτε σαν καινούργιο, να γυαλίζει. «Το εκτιμούν πολύ οι επιβάτες αυτό και επιθυμώ να τους προσφέρω το καλύτερο», μας λέει με υπερηφάνεια.

Κάνει έναν μορφασμό. Είναι η σειρά του να ρωτήσει γιατί παρατηρούμε συνέχεια τα καθίσματα. Απαντάμε ότι ταξιδεύουμε συνέχεια με αεροπλάνα λόγω της απαιτήσεων της δουλειάς μας ως δημοσιογράφοι  και μάλιστα με κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες. Τέτοια ποιότητα και άνεση σε καθίσματα δεν υπάρχει πραγματικά ούτε στην καλύτερη αεροπορική. Πραγματικά απολαμβάνεις να ταξιδεύεις με το Tοurismo. Οι παροχές είναι επιπέδου a-class. Μάλιστα, ενσωματώνει και σύστημα πλοήγησης στις τηλεοράσεις ώστε οι επιβάτες να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τη διαδρομή. 

Το ταξίδι για τα ΚΤΕΛ Μαγνησίας, τους οδηγούς και το Tοurismo δεν σταματά ποτέ.

Η ώρα έχει περάσει. Επιστρέφουμε στον κεντρικό σταθμό των ΚΤΕΛ. Η οθόνη για την υποβοήθηση στάθμευσης ενεργοποιείται, οι αισθητήρες μπαίνουν σε λειτουργία και ο Ηλίας Μπάρδας παρκάρει το Tοurismo λες και είναι αυτοκίνητο. 

Εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν υπομονετικά να μπουν στα λεωφορεία και να πάνε στις δουλειές τους. Τα περισσότερα έχουν ενεργοποιημένα τις μηχανές τους, οι οδηγοί κάθονται στις θέσεις τους, ο κλιματισμός λειτουργεί στο φουλ. Από τα μεγάφωνα ακούγεται το δρομολόγιο και ο προορισμός. Το ταξίδι για τα ΚΤΕΛ Μαγνησίας, τους οδηγούς και το Tοurismo δεν σταματά ποτέ.