Αφιερωματα

Όταν ο Βόλος και το Πήλιο φιλοξένησαν παραγωγές ελληνικού και ξένου κινηματογράφου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το Hollywood επέλεξε τον Νομό Μαγνησίας για γυρίσματα ταινιών και ακόμη περισσότερα από την χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο Βόλος, το Πήλιο, γνωστά και άγνωστα μέρη του ευρύτερου Νομού αποτελούν ιδανικό τόπο για τη βιομηχανία του κινηματογράφου. Κορυφαίοι ηθοποιοί του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και αστέρες της διεθνούς σκηνής πέρασαν από την πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Το Route αναζήτησε υλικό και δημοσιεύει κάποιες πανέμορφες τοποθεσίες όπου φιλοξενήθηκαν ελληνικές και ξένες παραγωγές. Αν ξεχνάμε κάτι, καλό είναι με ένα μέιλ, να μας το θυμήσετε ώστε να το συμπεριλάβουμε σε μεταγενέστερο τεύχος…

Το λιμάνι του Βόλου…

 Η Αλίκη στο ναυτικό είναι μια ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, του Αλέκου Σακελλάριου, που γυρίστηκε το 1960 και έκανε πρεμιέρα στις 20 Φεβρουαρίου 1961, σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι

Το καστ απαρτίζοντας από αστέρες του ελληνικού κινηματογράφου όπως οι: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Γιάννης Μαλούχος, Γιάννης Γκιωνάκης, Δέσπω Διαμαντίδου, Κώστας Βουτσάς

Όπως θυμάστε, το πλοίο του Π.Ν. Που μετέφερε τους δόκιμους έπιασε λιμάνι. Αυτό ήταν του Βόλου. Ο σκηνοθέτης μάς δείχνει κάποια μακρινά πλάνα από την παραλία του Βόλου που σίγουρα θυμούνται οι παλιοί.

Όπως μάθαμε, η ταινία κόστισε δυόμιση εκατομμύρια δραχμές. Και αυτή η επιτυχία έφερε την υπογραφή της Φίνος Φιλμς, υπό τη σκηνοθετική ματιά του Αλέκου Σακελλάριου.

Η Μακρυνίτσα της Αλίκης

Ταξιδεύουμε πίσω στο μακρινό 1969. Εκείνη τη χρονιά, η Μακρυνίτσα, το μπαλκόνι του Πηλίου, όπως την χαρακτήρισε τιμητικά ο Ελευθέριος Βενιζέλος, κατά την επίσκεψη του στο Πήλιο, το 1934, φιλοξένησε τις περισσότερες σκηνές της ταινίας «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, και σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη και Ανθής Δημοπούλου.

Για τις ανάγκες της παραγωγής, η περιοχή μετονομάστηκε ‘’Κρυόβρυση’’. Πολλά από τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου βρέθηκαν στην Μακρινίτσα και πλαισίωσαν τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ο Παντελής Ζερβός, ο Σπύρος Καλογήρου κ.α..

Κατά τη διάρκεια γυρίσματος σκηνής στην πλατεία του χωριού, η Αλίκη Βουγιουκλάκη λιποθύμησε. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Βόλο και υποβλήθηκε σε εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι η ηθοποιός διένυε τους πρώτους μήνες εγκυμοσύνης. Παπαμιχαήλ και Βουγιουκλάκη έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας, αφού το όνειρο τους ήταν να αποκτήσουν παιδί…. 

Η «δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» προβλήθηκε στους κινηματογράφους και έκοψε 739.οοο εισιτήρια…. 

Ο Τζώρτζογλου με φόντο την Γορίτσα 

Ποιος δεν θυμάται τον πρωτοκλασάτο ποδοσφαιριστή Βασίλη (Μπιλ) Σερέτη, κατά κόσμον Στράτο Τζώρτζογλου, να βλέπει το άστρο του να ξεθωριάζει;

“Η Φανέλα Με Το Νούμερο 9”. Αυτή η κοινωνική ταινία, παραγωγής Παντελή Βούλγαρη, Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη και σενάριο Βαγγέλη Ραπτόπουλου, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Μένη Κουμανταρέα, άφησε εποχή και μέρος γυρισμάτων διεξήχθη στο γήπεδο του Ολυμπιακού Βόλου.

Οι ηθοποιοί: Στράτος Τζώρτζογλου, Θέμις Μπαζάκα , Νίκος Μπουσδούκος, Σταμάτης Τζελέπης, Κάτια Σπερελάκη, Νίκος Τσαχιρίδης, Κώστας Κλεφτογιάννης, Άννα Αυγουλά κ.α.

Το γύρισμα της Ν. Φιλαδέλφειας έγινε μια Κυριακή στους κενούς χρόνους ενός ματς (πριν την σέντρα και στο ημίχρονο) που έπαιζε η ΑΕΚ. Κάποιο άλλο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια αγώνων του Ολυμπιακού Βόλου την περίοδο 1987-88 στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κατηγορίας.

Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1988-1989 και έκοψε 50.000 εισιτήρια πανελλαδικά. 

«Mamma Mia» σε Σποράδες και Νταμούχαρη

Τα γυρίσματα της ταινίας «Mamma Mia» έγιναν στη Σκόπελο και τη Σκιάθο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους -κάτι ίσως που δεν ξέρουν πολλοί- έγινε στην Νταμούχαρη, ένα γραφικό, καταπράσινο, παραθαλάσσιο χωριό με ένα φυσικό λιμάνι.

Ένας μικρός παράδεισος που συνδυάζει βουνό και θάλασσα για εξορμήσεις όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά και αγαπημένος προορισμός ακόμη και των πλέον «δύσκολων» ταξιδιωτών.

Σύμφωνα με το σενάριο, η Νταμούχαρη είναι το λιμάνι του νησιού όπου υποτίθεται ότι λαμβάνει χώρα η ιστορία. Είναι το μέρος που η Meryl Streep υποδέχεται τις δύο παλιές και αγαπημένες φίλες της, που έρχονται για το γάμο της κόρης της. Επιπλέον, το χωριό αποτελεί το κύριο σκηνικό της χορογραφίας του τραγουδιού “Ντάνσινγκ Κουίν” (Dancing Queen).

Τα γυρίσματα στην Νταμούχαρη κράτησαν τρεις μέρες και περίπου τριακόσια (300) άτομα εργάστηκαν μαζί εκείνες τις ημέρες. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις όλους εκείνους τους ανθρώπους να συντονίζονται άψογα. Όλα τα γυρίσματα έλαβαν χώρα στο λιμάνι (όπου έστησαν και μια ξύλινη μαρίνα) και γύρω από το μεγάλο εγκαταλελειμμένο κτίριο που βρίσκεται εκεί. 

Όλο το συνεργείο του Mamma Mia σεβάστηκε το χωριό και την τοπική κοινωνία και άφησε τις πιο όμορφες αναμνήσεις και τις καλύτερες εντυπώσεις…INFO: Η Νταμούχαρη βρίσκεται στο Ανατολικό Πήλιο, κάτω από το διάσημο χωριό Τσαγκαράδα. Ως τη θάλασσα καταλήγει καλός ασφαλτόδρομος. Η Τσαγκαράδα απέχει 47 χλμ. από το Βόλο. Θα έρθετε εδώ οδικώς (αυτοκίνητο/μηχανή/ΚΤΕΛ/μέσα από φανταστικές διαδρομές στα δάση του Πηλίου.

Στόχος η προσέλκυση παραγωγών

Τη διεθνή βιομηχανία κινηματογραφικών παραγωγών επιχειρεί να προσελκύσει το αρμόδειο Υπουργείο στην Ελλάδα, δημιουργώντας κίνητρα για το γύρισμα ταινιών στη χώρα μας.

Ήδη καταρτίζεται νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει τις διάφορες πτυχές των παρεμβάσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορούν να αποφέρουν άμεσα και έμμεσα οικονομικά οφέλη.

Η βασική παρέμβαση που σχεδιάζεται είναι η επιστροφή ενός μέρους του κόστους παραγωγής στις εταιρείες που θα πραγματοποιούν τα γυρίσματα ταινιών ή σειρών στην Ελλάδα με τη θέσπιση φορολογικών και άλλων κινήτρων.

Ας το ελπίσουμε. Άλλωστε ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο…