Συνεντεύξεις

GreenYourMove: Ο 1ος ελληνικός οικολογικός πλοηγός μετακίνησης στα ΜΜΜ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Μία αξιέπαινη εφαρμογή, εύχρηστη και απλή, αποτελεί τον πρώτο ελληνικό πλοηγό μετακίνησης που αναπτύχθηκε από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή κ. Γιώργο Σαχαρίδη.

Ο πλοηγός GreenYourMove, αφορά σχεδόν στο σύνολο της χώρας και κάποιος μπορεί μέσω της εφαρμογής που θα κατεβάσει στο κινητό του τηλέφωνο να λάβει τις απαραίτητες οδηγίες για μετάβαση εντός και εκτός πόλης, λαμβάνοντας υπ’ όψη όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, μετρό, τραμ, τρόλεϊ, τρένα). 

Έπειτα από 50.000 εργατοώρες, ο επίκουρος καθηγητής και η ομάδα του, που απαρτίζεται από 50 μέλη, ανέπτυξαν την εφαρμογή που διατίθεται προς χρήση για όλους και ήδη έγινε υποδεκτή με θέρμη.Μεταξύ αυτών και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας. Κατά την πρόσφατη επίσημη παρουσίαση του πλοηγού στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΚΤΕΛ Υπεραστικών Γραμμών Μαγνησίας Α.Ε. ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ., Ηλίας Μπάρδας, επισήμανε ότι το GreenYourMove αποτελεί μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε η εταιρεία.

Το Route μίλησε με τον Δρ. Γεώργιο Κ.Δ. Σαχαρίδη, ο οποίος ανέπτυξε τους στόχους του έργου, παρουσίασε το ποσοστό χαρτογράφησης του ελληνικού δικτύου δημόσιων μεταφορών, ενώ παράλληλα έκανε γνωστό ότι ήδη 4.000 χρήστες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Περιγράψτε μας όσο πιο συνοπτικά μπορείτε τι ακριβώς είναι το GreenYourMove και πως ελήφθη αυτή η πρωτοβουλία;

Tο GreenYourMove (GYM) είναι ένα Ευρωπαϊκό Ερευνητικό έργο συγχρηματοδοτούμενο από τον χρηματοοικονομικό θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον, LIFE, το Πράσινο Ταμείο-ΥΠΕΚΑ και την ΓΓΕΤ.

Ο κύριος στόχος του έργου GreenYourMove είναι η ανάπτυξη και προώθηση ενός συντροπικού πλοηγού μετακίνησης με άμεσο στόχο την ελαχιστοποίηση των αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη. To GreenYourMove αναπτύσσει ένα πολυτροπικό πλοηγό μετακίνησης λαμβάνοντας υπ’ όψη όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, μετρό, τραμ, τρόλεϊ, τρένα). Ο χρήστης αναζητάει εναλλακτικές διαδρομές που συνδυάζουν περισσότερα από ένα μέσα μεταφοράς για την μετακίνηση του από ένα σημείο σε ένα άλλο. Οι εναλλακτικές διαδρομές είναι οι περιβαλλοντικά φιλικότερες, καθώς υπολογίζονται οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου για κάθε πιθανή διαδρομή.

Η πρωτοβουλία του GreenYourMove βασίστηκε πάνω σε οδηγίες της ευρωπαϊκής ένωσης που αφορούν την πολυτροπική μετακίνηση επιβατών και την ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος έκδοσης εισιτηρίων.  

-Ποιος είναι ο κύριος και πρωταρχικός στόχος του έργου GreenYourMove;

Ο σκοπός του GYM είναι να:

1.      Ενισχύσει τη βιώσιμη κινητικότητα στις ευρωπαϊκές πόλεις και ιδιαίτερα στην Ελλάδα,

2.      Μειώσει τη ρύπανση στο αστικό περιβάλλον, μέσω της ανάπτυξης ενός φιλικού προς το περιβάλλον πολυτροπικού πλοηγού μετακίνησης για τους επιβάτες, ο οποίος θα λειτουργεί για την Ελλάδα και τουλάχιστον άλλες 6 ευρωπαϊκές χώρες,

3.      Συμβάλλει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ στο πλαίσιο του UNFCCC Πρωτόκολλο του Κιότο, και

4.      Αλλάξουν την κουλτούρα και τις συνήθειες στη μετακίνηση των επιβατών παρέχοντας μία έυκολη και δωρεάν στη χρήση υπηρεσία, ενώ παράλληλα να εγείρει την αναγνώριση των περιβαλλοντικών οφελών.

-Ο πρώτος ελληνικός πλοηγός μετακίνησης αναπτύχθηκε από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Παν. Θεσσαλίας. Πόσοι άνθρωποι και πόσες ώρες δημιουργικότητας αφιέρωσε η ομάδα σας στην εκτέλεση και την ανάπτυξη της εφαρμογής;

Αφιερώθηκαν πάνω από 50.000 εργατοώρες, περισσότερα από 1,2 εκατ. ευρώ και συμμετείχαν πάνω από 50 άνθρωποι.

-Ποια μέσα μεταφοράς περιλαμβάνονται στο GreenYourMove και ποιο είναι το ποσοστό χαρτογράφησης του ελληνικού δικτύου δημόσιων μεταφορών που καλύπτει η βάση δεδομένων σας;

Περιλαμβάνει όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς όλων των ελληνικών πόλεων της ηπειρωτικής Ελλάδας που έχουν κατοίκους πάνω από 60.000.

Το ποσοστό κάλυψης της Ελλάδας είναι πάνω από 50%.

-Θεωρείτε ότι μπορεί να αλλάξει άμεσα η νοοτροπία και η συνήθεια των πολιτών ώστε να αφήσουν το αυτοκίνητο και να αναζητήσουν έναν πιο φιλικό -περιβαλλοντικά- τρόπο μεταφοράς;

Θεωρώ ότι αυτό είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Άμεσα δεν μπορεί να γίνει. Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ενώ παράλληλα όλα τα ΚΤΕΛ (Αστικά και Υπεραστικά) θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να πάρουν ως παράδειγμα το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας, όπως και αλλά ΚΤΕΛ στην Ελλάδα που παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες στους επιβάτες ακόμα και αν τα συγκρίνουμε με άλλους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

-Σε ποια μέσα (pc, tablet, mobile) είναι διαθέσιμη η εφαρμογή και πως μπορεί να την κατεβάσει κάποιος; Κρίνετε ικανοποιητική την μέχρι τώρα ανταπόκριση του κόσμου;

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν χωρίς διαφημίσεις

1.      Για υπολογιστές στο www.greenyourmove.eu

2.      Για iOS κινητά στο Apple store

3.      Για android κινητά στο Google Play

Μέχρι στιγμής έχουμε περίπου 4.000 χρήστες σε κινητά και tablet και η καθημερινή χρήση της εφαρμογής από υπολογιστές, κινητά και tablet είναι περίπου 1.000 με 1.500 αναζητήσεις.

-Πρόσφατα παρουσιάσατε τον πλοηγό στο ΚΤΕΛ Υπεραστικών Γραμμών Μαγνησίας Α.Ε. και αγκαλιάστηκε με θέρμη αυτή η πρωτοβουλία συνεργασίας. Ποιες άλλες πόλεις, εκτός του Βόλου, περιλαμβάνονται στο δίκτυο.

Mε τον αντιπρόεδρο της ΚΤΕΛ Μαγνησίας, Ηλία Μπάρδα

Αναλυτικά περιλαμβάνει αυτή την στιγμή τα δίκτυα των Υπεραστικών ΚΤΕΛ

1.      ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

2.      ΧΑΛΚΙΔΑΣ

3.      ΛΑΡΙΣΑΣ

4.      ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

5.      ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

6.      ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

7.      ΤΡΙΚΑΛΩΝ

8.      ΛΑΜΙΑΣ

9.      ΘΗΒΑΣ

10.  ΠΑΤΡΑΣ 

11.  ΣΕΡΡΩΝ

12.  ΦΛΩΡΙΝΑΣ

 Σύντομα θα ενταχθούν και τα ΚΤΕΛ Αττικής

Αστικά ΚΤΕΛ

1.      ΑΘΗΝΑ

2.      ΒΟΛΟΣ

3.      ΛΑΜΙΑ

4.      ΛΑΡΙΣΑ

5.      ΠΑΤΡΑ

6.      ΚΑΤΕΡΙΝΗ

7.      ΤΡΙΚΑΛΑ

8.      ΧΑΛΚΙΔΑ

9.      ΚΟΜΟΤΗΝΗ

10.  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

11.  ΣΕΡΡΕΣ

Σύντομα θα συμπεριληφθεί η Θεσσαλονίκη, η Κέρκυρα και η Μυτιλήνη

Επίσης η εφαρμογή καλύπτει όλη την επικράτεια του Λουξεμβούργου, Δανίας, Ολλανδίας, Ελβετίας, Σουηδίας και Εσθονίας και το 50% της Κύπρου.

Όνομα έργου: GreenYourMove

LIFE GreenYourMove υλοποιείτε με τη συμβολή του προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης – LIFE14 ENV/GR/000611 και τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και της Γενικής Γραμματεία Έρευνας και τεχνολογίας, Ελλάδα.