Συνεντεύξεις

Δ. Σταρόβας στο “R”: Στην tv και το internet υπάρχουν αριστουργήματα και σκουπίδια

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ο Δημήτρης Σταρόβας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Θεσσαλονικιός γαρ. Πληθωρικός. Ασυμβίβαστος. Αυθεντικός. Αυτοσαρκαστικός. Πολυπράγμων. Ένας άνθρωπος, με μακρά πορεία στον χώρο της τέχνης και του θεάματος, καθώς έχει ασχοληθεί με επιτυχία και συνεχίζει με το τραγούδι, την τηλεόραση και το θέατρο. Βασικό μέλος της μπάντας «Άγαμοι Θύται» που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα.

Τον απολαύσαμε μέσα από τηλεοπτικές σειρές, όπως οι “Δέκα Μικροί Μήτσοι” και από εκπομπές όπως “Τα Καρντάσιανς”. Μετρά δεκάδες συμμετοχές στην τηλεόραση όλα αυτά τα χρόνια, ενώ οι μουσικές εμφανίσεις του, σε αξέχαστα σχήματα, έχουν αφήσει εποχή.

Πριν τον κορωνοϊό, μπήκε στα σπίτια μας, μέσω της συχνότητας του ΑΝΤ1 και το Your Face Sounds Familiar, ενώ στο σανίδι συνέχισε επιτυχημένα με την ψυχοθεραπευτική κωμωδία Toc Toc, του Laurent Baffie στο θέατρο Ήβη.

Χωρίς περιστροφές, μιλά για το νέο τοπίο που διαμόρφωσε η κρίση, μιλά για το θέατρο, σχολιάζει το τηλεοπτικό τοπίο και παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ως γονέας, για το διαδίκτυο και τα λανθασμένα πρότυπα που επηρεάζουν τις νέες γενιές.

-Κ. Σταρόβα, η κρίση προκάλεσε προβλήματα, αλλά γενικότερα θεωρείτε ότι δημιούργησε νέες συνθήκες για τον πολιτισμό;

Παρά τις αρνητικές επιπτώσεις, σε πολλούς τομείς έγινε ένα στοιχειώδες ξεσκαρτάρισμα. Είχαμε φτάσει σε μία υπερβολή. Η προσφορά κάλυπτε τη ζήτηση σε διάφορα επαγγέλματα. Μετά την κρίση, κατόρθωσαν και παρέμειναν αυτοί με τις περισσότερες αξίες, οι πιο σχετικοί, έμειναν οι πιο καλοί στη δουλειά τους.

Στον χώρο μας διαμορφώθηκε νέα κατάσταση. Έπεσαν οι αμοιβές μας στο 1/4 ανάλογα και παρότι εγώ ήμουν τυχερός διότι δούλευα πάντα σε σχήματα που είχαν κοσμο, διαπίστωσα ότι οι τζίροι των μαγαζιών δεν ήταν οι ίδιοι, δεν είχαν καμία σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν από 10-15 χρόνια. Όλοι προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα. Το θέατρο γλίτωσε από την κρίση.

-Μείνατε πιστός και στο θέατρο, και φέτος η παράσταση TOC TOC ξεχώρισε. Επλήγη ο χώρος του θεάματος από τον κορωνοϊό;

Πήγαμε πάρα πολύ καλά στο Θέατρο ΗΒΗ με την παράσταση TOC TOC, με τον Κώστα Σπυρόπουλο. Ελπίζω το καλοκαίρι, με την υψηλή θερμοκρασία να απαλλαχθούμε από τον ιό, αυτόν τον βραχνά.

-Φέτος συμμετείχατε στο επιτυχημένο σόου Your Face Sounds Familiar. Eίστε ευχαριστημένος από το τηλεοπτικό προϊόν;

Ναι, άρεσε στο κοινό, το σόου είχε τηλεθέαση, όπως και το 2019. Και φέτος υπήρξε υψηλό επίπεδο συμμετοχών και παραγωγής. Πέρσι είχαμε αρκετές εξαιρετικές εμφανίσεις, έγινε το ίδιο και φέτος, άξιζε για τον κόσμο, το βλέπει κάποιος ευχάριστα. νιώθω ευχαριστημένος. Όλοι, παραγωγή, κριτική επιτροπή, διαγωνιζόμενοι είμαστε αγαπημένοι.

-Θεωρείτε ότι τα social media επηρεάζουν την κρίση του κοινού; Τι θα το συμβουλεύατε; Ο θεατής ταυτίζεται με τον καλλιτέχνη ή τον άνθρωπο;

Ο καθένας κάνει τις επιλογές του με κριτήρια τι πάει να δει. Υπάρχουν μερικές παραστάσεις μουσικές-θεατρικές που είναι υπερεκτιμημένες και απλά γίνονται μόδα γιατί πάει πολύς κόσμος. Το κοινό του θεάτρου είναι πιο συνειδητοποιημένο. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να συνδέουμε ταυτίζοντας το έργο με τους ίδιους τους καλλιτέχνες σαν πρόσωπα. Π.χ. Αν γράφει κάποιος εξαιρετικά τραγούδια που μου μιλάνε στην ψυχή, πέφτουμε στην παγίδα, γιατί μπορεί να μην μας ταιριάζει σαν άνθρωπος, αλλά η δουλειά του να είναι εξαιρετική. Οι καλλιτέχνες πρέπει να κρίνονται για το έργο τους. Για το πρώτο σκέλος της ερώτησης, ναι, επηρεάζεται το κοινό, αλλιώς δεν εξηγείται και φαίνεται αυτή η τάση από το γεγονός ότι παρακολουθεί το your style rocks (σ.σ. My style rocks, εκπομπή μόδας), το next top model, το game of love…

Πρέπει να ασχολούμαστε με την ουσία, κάτι που μας τρώει χρόνο για να το δούμε ή να το διαβάσουμε, κάτι θα κερδίσουμε από αυτό. Δεν λέω να βλέπουμε όλη τη μέρα ντοκιμαντέρ με μία σαύρα σε ένα δέντρο. Να έχουμε όμως κριτήριο. Τώρα να βλέπουμε ότι κάποιοι μαζεύονται και βάζει ο καθένας το μακρύ και το κοντό του… Ένα 10% να το έβλεπαν όχι παραπάνω.

-Είστε και άνθρωπος της τηλεόρασης, θεωρείτε ότι υπάρχει ποιότητα;

Η τηλεόραση είναι ένα τεράστιο πράγμα όπως το διαδίκτυο. Υπάρχουν αριστουργήματα, όπως υπάρχουν και σκουπίδια. Ο καθένας πρέπει να κάνει τις επιλογές του. Πρέπει να είμαστε πιο σκεπτικοί για το τι θα μας προσφέρει το καθετί. Και γω συμφωνώ ότι πρέπει να χαλαρώνουμε με κάποια πράγματα, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι για τα παιδιά. Η κόρη μου βρίσκεται στην εφηβεία και βλέπει ότι πάει κάποιος… “ο τίποτας” (δεν υποτιμώ κανέναν) και ξαφνικά γίνεται θέμα. Π.χ. Μια κοπέλα που έλαβε μέρος σε σόου με πέντε επεισόδια γίνεται θέμα και viral όπως αυτός ο Τούρκος που πετούσε το αλάτι… θα τρελαθώ στο τέλος. Είναι κακό γιατί πλέον κάποιος θα σκεφτεί ότι θα βρει να κάνει κάτι εύκολα και θα γίνει γνωστός. Δεν σκέφτεται πως να δημιουργήσει κάτι, να παράγει μία ιδέα.

-Πώς βλέπετε το διαδίκτυο και τις ψηφιακές πλατφόρμες;

Βλέπω κάποια ανίψια μου να ασχολούνται όλη μέρα με το fortnite, κολλημένα στο διαδίκτυο. Όμως σε αυτό το θέμα έχουν ευθύνη και οι γονείς που δεν πρέπει να τα αφήνουν κολλημένα να παίζουν 10 ώρες. Πρέπει να μπαί- νει ένα μέτρο.

Όσον αφορά την ιντερνετική τηλεόραση, πράγματι τα πράγματα εξελίσσονται. Οδηγούμαστε στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης όπου η πληροφορία φτάνει από τη μία στην άλλη μεριά του πλανήτη σε δευτερόλεπτα. Δεν πρέπει να γυρίζεις την πλάτη και να κάνεις τον νοσταλγό του παρελθόντος.

Το πιο σοβαρό θέμα τονίζω αφορά στα νέα παιδιά. Διάβαζα σε ένα άρθρο ότι η νεολαία, οι επόμενες γενιές, θα είναι σκυφτή πάνω από ένα κινητό. Όχι, υπάρχει ο έρωτας, όλα τα ωραία των εποχών, άλλα τόσα πράγματα να κάνουν. Σήμερα αν πάρεις το κινητό ή τον υπολογιστή θα πάθουν κατάθλιψη.

Starovas TV...

Το Starovas TV είναι το δώρο που μας έφερε η κρίση. Εν μέσω της πανδημίας ο χαρισματικός, Δημήτρης Σταρόβας, επαναλειτούργησε το κανάλι στο YouTube με χιουμοριστικά βιντεάκια, καλή μουσική, ολίγον από… μαγειρική, αλλά και Στάθη Παναγιωτόπουλο!

Ο γνωστός καλλιτέχνης μοιράζεται πλέον στιγμές γέλιου με το κοινό και αλληλεπιδρά, όπως φαίνεται, επιτυχώς…

Αξιοποίησε τον χρόνο του… εγκλεισμού στο σπίτι και μετέτρεψε τις αμέτρητες ώρες απραξίας, όπως όλοι μας, σε κάτι άκρως δημιουργικό.

́Ήδη μετρά περίπου 45.000 συνδρομητές που απολαμβάνουν ένα εξαιρετικό περιεχόμενο…

Σας το συστήνουμε..