Ταξιδια

O σύγχρονος Φιλέας Φογκ είναι Έλληνας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr


Τον έχουν αποκαλέσει «Ο Έλληνας Φιλέας Φογκ», «Ο Έλληνας που κατέκτησε τους 2 πόλους», «Ο πιο πολυταξιδεμένος άνθρωπος του κόσμου».

Οι παραπάνω χαρακτηρισμοί δεν είναι υπερβολικοί. Σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες ο άνθρωπος που έχει ταξιδέψει περισσότερο από κάθε άλλον ανά τη Γη είναι ο Μπάμπης Μπίζας, ο Έλληνας λάτρης της περιπέτειας, γεννημένος στην Άρτα το 1954, εξερευνητής, συγγραφέας και ταξιδιωτικός πράκτορας. 

Μεγάλωσε και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και κάπου εκεί ξεκίνησε η σχέση του με τα ταξίδια. 
Μετά τις σπουδές του και μιλώντας άπταιστα αγγλικά, ρωσικά, ισπανικά και γαλλικά, ο κ. Μπίζας έλαβε την απόφαση να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη και το κατάφερε.

Μέχρι σήμερα έχει επισκεφθεί και τις 195 χώρες (έθνη) του κόσμου σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, έχει αλλάξει πάνω από 40 διαβατήρια και έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες (το 2004) ως ο μοναδικός που είχε ταξιδέψει και στις 194, τότε, χώρες του πλανήτη.

Το 1996 έλαβε μέρος σε αποστολή στον Βόρειο Πόλο και περίπου 18 χρόνια αργότερα, το 2014, επισκέφτηκε τον Νότιο Πόλο. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ίσως το γεγονός ότι έως το 2004 είχε πετύχει να ταξιδέψει σε κάθε ανεξάρτητο κράτος στον πλανήτη. Εξακολουθεί έως σήμερα να ταξιδεύει περίπου 300 ημέρες τον χρόνο.