Ταξιδια

Ξενάγηση στη Λίμνη Πλαστήρα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η Λίμνη Πλαστήρα αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου. 

Ιδιαίτερα δε τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες σφίζει από ζωή με τους εκδρομείς να απολαμβάνουν την φύση, τους περιπάτους, τις δραστηριότητες και το καλό φαγητό.

Η περιοχή εξάλλου αποτελεί μέρος του δικτύου NATURA 2000, ως περιοχή οικοανάπτυξης. 

Προτάσεις…

Ιδανική τοποθεσία αποτελεί το Νεοχώρι, καθώς έχετε πληθώρα επιλογών. Αν θέλετε να μάθετε για την χλωρίδα της περιοχής της λίμνης, επισκεφθείτε τον Βοτανικό κήπο. Ένας περίπατος θα σας πείσει.

Μην παραλείψετε να περπατήσετε το μονοπάτι του Μαλόκεδρου και να φτάσετε στο σημείο όπου βλέπετε… πιάτο την Λίμνη που οραματίστηκε ο μεγάλος Νικόλαος Πλαστήρας. Καθίστε σε ένα από τα παγκάκια στο ύψωμα και απολαύστε την καλύτερη θέα από το… μπαλκόνι της Λίμνης.

Στο χωριό Μορφοβούνι το Μουσείο Πλαστήρα, αφιερωμένο στο έργο και τη ζωή του μαύρου καβαλάρη, με έγγραφα, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα, παρέχει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει, γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του Νικολάου Πλαστήρα.

Επίσης μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το φράγμα του Μέγδοβα. Είναι και μια ευκαιρία για ψώνια καθώς στη μια μεριά της γέφυρας έχουν στηθεί όμορφα μικρά μαγαζάκια και πάγκοι με γουστόζικα σουβενίρ αλλά και τοπικά προϊόντα, όπως τραχανάς, χυλοπίτες, τσίπουρο, γλυκά και μέλι μέχρι χαλβά, κρασί, τυριά και διάφορα άλλα παραδοσιακά προϊόντα.

Οι φυσιολάτρες θα γοητευτούν από τον ποταμό Ανθοχωρίτη που διαρρέει το Ανθοχώρι. Ακολουθώντας το ειδικά διαμορφωμένο μονοπάτι θα συναντήσετε στην είσοδο του φαραγγιού τον πρόσφατα ανακαινισμένο νερόμυλο, ενώ στη συνέχεια η διαδρομή πλαισιώνεται από οργιώδη βλάστηση και άφθονα νερά που καταλήγουν στους απαράμιλλης ομορφιάς καταρράκτες Ανθοχωρίου. Στη συνέχεια μπορείτε να κατευθυνθείτε είτε προς τις πηγές Εννέα Βρύσες που βρίσκονται σε υψόμετρο 1500μ. μέσα από το μονοπάτι, είτε προς τη βρύση Μαλλιά και τον Άγιο Νικόλαο Βλασίου.

Θρησκευτικά μνημεία με τεράστιο πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, μοναστήρια μοναδικά και άλλα ιερά μνημεία σε μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη. Στην περιοχή της λίμνης επισκεφθείτε την Μονή Παναγίας Πελεκητής στην Καρίτσα όπου χρειάστηκε κυριολεκτικά να πελεκηθεί ο βράχος για να κτιστεί, τη Μονή Κορώνας όπου φυλάσσεται η κάρα του οσιομάρτυρα Σεραφείμ, την ανακαινισμένη Μονή Πέτρας, την Εκκλησία Αγίας Τριάδας στη Φυλακτή, και τη Μονή Αγίας Τριάδας στο Μορφοβούνι.

Το ποδήλατο βουνού αποτελεί τη νέα πρόσκληση για τον επισκέπτη της λίμνης. Το μήκος των διαδρομών είναι περίπου 35χλμ.

Ιδανική περιοχή για πεζοπορία είναι το Εκπαιδευτικό Δάσος Μπελοκομίτη στο οποίο έχουν χαραχθεί και σηματοδοτηθεί εξι ιδαίτερου φυσικού κάλλους μονοπάτια. Η ιππασία γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα είναι μία ακόμη ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους. Το υδροποδήλατο είναι ιδανικό για όλες τις ηλικίες και μπορείτε να απολαύσετε από μια μικρή βόλτα έως μια ημερήσια εκδρομή, ευχάριστα και προπαντός με ασφάλεια.

Μία μοναδική εμπειρία για τους εραστές του κουπιού είναι η βόλτα στη Λίμνη Πλαστήρα με κανό – καγιάκ, πιρόγα και SUP (Stand Up Paddleboard). Σε έναν ειδυλλιακό και καταπράσινο χώρο δίπλα στη Λίμνη κάθε επισκέπτης, από 8 χρονών και πάνω, έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με το άθλημα της τοξοβολίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής μας, συνομιλήσαμε με τον κ. Θωμά Τσάβαλο, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λίμνης Πλαστήρα, διευθύνοντα σύμβουλο του Naiades Hotel Resort & Conference, ο οποίος μας μίλησε για την περιοχή, τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο αλλά και τις ευκαιρίες ανάπτυξης αυτού του πανέμορφου τόπου. 

Τι προσφέρει στον επισκέπτη ως προορισμός τεσσάρων εποχών η Λίμνη Πλαστήρα;

Η περιοχή μας μπορεί να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και τις τέσσερις εποχές του χρόνου στον κάθε επισκέπτη, όλων των ηλικιών.Η Λίμνη Πλαστήρα, μία περιοχή ασύγκριτου φυσικού κάλλους, διαθέτει ανεπτυγμένο οδικό δίκτυο, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, ευρεία γκάμα επιλογών για φαγητό και ποτό, ενώ πάραλληλα προσφέρει δραστηριότητες που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Ιστορικές Μονές, μνημεία, δραστηριότητες, μονοπάτια, φράγμα Μέγδοβα, είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που έχει ο ταξιδιώτης για να ζήσει την απόλυτη εμπειρία στον τόπο μας.

Naiades Hotel Resort & Conference

Όπως πολλοί κλάδοι, έτσι και ο τουριστικός υπέστη σημαντική ζημία από την πανδημία. Πείτε μας πως βιώσατε ως ξενοδόχοι τα lockdowns και φυσικά πως εξελίχθηκε η φετινή σεζόν;

Αναμφισβήτητα, όπως πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι, έτσι και ο δικός μας επλήγη από την πανδημία και εκτιμώ ότι δέχθηκε με σφοδρότητα τις συνέπειες των lockdowns. Ενδεικτικά να αναφέρω το εξής: H περιοχή μας βασίζεται κατά κόρον στον εγχώριο τουρισμό. Λόγω των περιορισμών των μετακινήσεων από νομό σε νομό, για διάστημα 6 μήνων, τυπικά μεν ήμασταν σε λειτουργία, ουσιαστικά όμως δεν είχαμε καμία επαγγελματική δραστηριότητα. Αξιοποιήθηκαν κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά δεν ήταν αρκετά για την κάλυψη των τρεχουσών και πάγιων αναγκών όλους αυτούς τους μήνες.Ευτυχώς το κλίμα άλλαξε από τα μέσα Ιουνίου. Ο κόσμος, θεωρώντας την Λίμνη Πλαστήρα, ως έναν covid free και ασφαλή προορισμό, μας εμπιστεύτηκε για διακοπές και εξορμήσεις. Παρά την ρευστή υγειονομική κατάσταση, αρκετοί έχουν προχωρήσει σε κρατήσεις εν όψει της χειμερινής περιόδου.

Ποιες είναι οι προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής; Υπάρχουν κάποια σχέδια που έχουν εκπονηθεί;

Ως επαγγελματίες έχουμε μία άριστη και αγαστή συνεργασία με την δημοτική Αρχή της Λίμνης Πλαστήρα. Με την ανάληψη καθηκόντων του νέου δημάρχου, Παναγιώτη Νάνου, συστήθηκε με πρωτοβουλία του ιδίου και σε συνεννόηση με την Ένωση Ξενοδόχων, η Επιτροπή Τουρισμού που απαρτίζεται από πέντε μέλη, άπαντες δραστηριοποιούμενοι στον κλάδο του Τουρισμού. Έχει ανοίξει ευρύς διάλογος, με ανταλλαγή αναπτυξιακών προτάσεων και ιδεών, όπως για πάραδειγμα η εγκατάσταση εταιρείας αερόστατων, τα οποία μπορεί ο κάθε επισκέπτης να επιλέξει για μια ενάερια βόλτα πάνω από τη Λίμνη μας. Επίσης, γίνεται προσπάθεια από κοινού, μέσα σε κλίμα σύμπλευσης, για την δημιουργία μεγάλου αθλητικού κέντρου, το οποίο θα συνδράμει στην τόνωση του τουριστικού ρεύματος, ειδικά σε περιόδους που η κίνηση είναι ανέκαθεν υποτονική. Μεγάλη προσπάθεια γίνεται για την προβολή και την προώθηση της περιοχής και εκτός συνόρων με στόχο την προσέλκυση ξένων επισκεπτών. Ήδη είχαμε τις πρώτες αφίξεις από το εξωτερικό που επιβεβαίωσαν ότι η προσπάθειά μας απέδωσε τους πρώτους καρπούς.

Υπάρχουν κάποιες άμεσες ενέργειες εκ μέρους της Πολιτείας που μπορούν δώσουν ώθηση και ανάσα στον κλάδο σας;

Ως εκπρόσωπος των συναδέλφων ολόκληρης της περιοχής, οφείλω να υπενθυμίσω τα προβλήματα που απασχολούν διαχρονικά τις τουριστικές επιχειρήσεις του ορεινού όγκου. Η Ελλάδα μας, διαθέτει εκτός από υπέροχα νησιά και ορεινούς προορισμούς εξαιρετικής ομορφιάς, που πρέπει και οι ίδιοι να τύχουν ανάλογης προβολής και στήριξης από τους αρμόδιους φορείς. Επίσης, ελπίζουμε στην τάχιστη ενεργοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όπως το “Εξοικονομώ” για επιχειρήσεις, προκειμένου να αναβαθμίσουμε ενεργειακά τις μονάδες μας, καθιστώντας τες αυτόνομες και απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον. Εξάλλου, η υιοθέτηση τέτοιων πολιτικών μακροπρόθεσμα θα συμβάλει σημαντικά όχι μόνο στην τοπική αλλά και στην εθνική οικονομία.