Το φαινόμενο AirBnB σαρώνει όλον τον κόσμο. Συζητήθηκε. Σχολιάστηκε ένθεν κακείθεν. Όπως φαίνεται όμως ήρθε για να μείνει και γι’ αυτό τον λόγο, ο κρατικός μηχανισμός άρχισε σιγά-σιγά να λαδώνει τα γρανάζια του και να θέτει κάποιους όρους που θα διέπουν τη λειτουργία αυτής της πλατφόρμας «οικονομία του διαμοιρασμού» στην Ελλάδα.
Σύγχρονες και άκρως τουριστικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, Άμστερνταμ και Βαρκελώνη, προσπάθησαν να βάλουν φρένο στην εταιρεία που εξασφάλισε ένα διόλου ευκαταφρόνητο εισόδημα σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Λίγο ο ΕΝΦΙΑ, κάτι η ανεργία, γιατί όχι και η καιροσκοπία, έδωσαν το έναυσμα σε χιλιάδες Έλληνες να ενοικιάσουν το σπίτι τους σε επισκέπτες, χρεώνοντας με τη μέρα και να “ξεσπιτωθούν”.
Τα τελευταία χρόνια είδαμε απίστευτα πράγματα. Από τροχόσπιτα, μέχρι… αποθήκες να μετατρέπονται σε χώρους φιλοξενίας έναντι αμοιβής. Το φαινόμενο έγινε ιδιαίτερα έντονο στην Αθήνα και δη στην πρωτεύουσα που ανακυρήχθηκε city break προορισμός. Κάπως έτσι, με φοροεισπρακτική βάση και με τις αιτιάσεις των εκπροσώπων του ξενοδοχειακού κλάδου να διογκώνονται, η ΑΑΔΕ ξεκίνησε τη φορολόγηση των ενοικίων και μάλιστα πρόσφατα εξέδωσε έναν οδηγό προς… ναυτιλομένους ώστε να μην θολώσουν στα βαθιά νερά της δεδομένης χρονικής στιγμής.
Ο Κινέζος και οι άλλοι…
Η κρίση θα έφτανε αργά ή γρήγορα στην πόρτα μας. Τα χρόνια των μνημονίων έπληξαν την κοινωνία. Μία πτυχή των όσων διαδραματίστηκαν τα τελευταία χρόνια, αφορά και στο real estate. Η Αθήνα ήταν η πρώτη πόλη που βίωσε απότομα τον ερχομό της νέας πραγματικότητας. Περίπου 28% των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας έβαλαν λουκέτο, από την Ιπποκράτους και τη Σταδίου έως και την εμπορική Πανεπιστημίου. Οι τιμές των διαμερισμάτων έπεσαν δραματικά. Η ευκαιρία όμως δεν πήγε χαμένη για όσους διέβλεψαν ότι η κατάσταση θα άλλαζε… Η «Golden Visa» έδωσε ένα νέο κίνητρο, καθώς με 250.000 ευρώ και αγορά ενός ακινήτου ο οποιοσδήποτε αποκτούσε άδεια παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα και άρα δικαίωμα να ταξιδέψει σε περιβάλλον Σέγκεν… Ιδιαίτερα για το κέντρο της Αθήνας, οι τιμές εκτοξεύτηκαν. Οι αντικειμενικές άλλαξαν. Οι εξώσεις αυξήθηκαν. Στο Παλαιό Φάληρο δεν υπάρχουν πια διαθέσιμα ακίνητα. Στο Κολωνάκι οι τιμές γύρισαν σε εκείνες προ κρίσης χωρίς την διάσταση της φούσκας. Το Κουκάκι έγινε πανάκριβο λόγω Airbnb. Μία πρόχειρη αναζήτηση θα σας πείσει ότι το φαινόμενο διογνώνεται πανελλαδικά.
Οι Κινέζοι αξιοποιούν αποκλειστικά το πρόγραμμα «Golden Visa» και αγόρασαν ένα ή περισσότερα ακίνητα συνολικής αξίας 250.000 ευρώ. Άγγλοι και Ελβετοί έδειξαν προτίμηση στην Πελοπόννησο, ενώ Σέρβοι και Γερμανοί στην Βόρεια Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα ιδιοκτησίας τραπεζών, εκτός από τους Έλληνες αγόρασαν Αλβανοί, Βούλγαροι και Γερμανοί. Ελβετοί και Κινέζοι αγοραστές ήταν σε παραγωγική ηλικία 35-55 ετών, ενώ Άγγλοι και Γερμανοί ήταν συνταξιούχοι.
Η περίπτωση όμως ενός Κινέζου, ονόματι Τσανγκ, ξεχώρισε καθώς ο εν λόγω κύριος αγόρασε περίπου 50 ακίνητα στο κέντρο της πρωτεύουσας και πολλά από αυτά διατέθηκαν προς μίσθωση, μέσω AirBnB. Aκούστηκαν και υπερβολές ότι τάχα ο Κινέζος αγόρασε 700 ακίνητα στα Εξάρχεια, μέσω κυπριακών εταιρειών, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από μεσίτες και ανθρώπους της κτηματαγοράς.
Έλληνες, αλλά κυρίως ξένοι επενδυτές, αγόρασαν ακίνητα σε περιοχές όπως Κουκάκι, Πλάκα, Ψυρρή, Γκάζι και με κόστος έως και 100.000 ευρώ προκειμένου να επωφεληθούν αυτής της νέας τάσης.
ΞΕΕ: Ανεξέλεγκτο φαινόμενο με παρενέργειες
Για ανεξέλεγκτο φαινόμενο με παρενέργειες στη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών, στη δράση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αλλά και με κόστος στις υποδομές της χώρας έκανε λόγο στην παρέμβαση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός, αναφερόμενος στο φαινόμενο του Airbnb και της οικονομίας διαμοιρασμού γενικότερα. «Πλέον δεν μπορεί να μιλάμε για οικονομία διαμοιρασμού, όταν εταιρίες αλλά και φυσικά πρόσωπα διαχειρίζονται 300 και 400 σπίτια, σημειώνει ο κ. Βασιλικός». «Άλλο να ενοικιάζεις για ένα μήνα τον χώρο που μένεις και άλλο να έχεις στήσει μια επιχείρηση που διαχειρίζεται διαμερίσματα, προσφέροντας ξενοδοχειακές υπηρεσίες και μάλιστα με άλλους όρος φορολόγησης και υποχρεώσεων που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση και την ασφάλεια της εγκατάστασης». Μάλιστα ο κ. Βασιλικός δεν είναι αρνητικός ακόμα και στην προοπτική της μη φορολόγησης ενός ακινήτου, που μισθώνεται για ένα μήνα, προκειμένου ο μισθωτής και ιδιοκτήτης να ανταπεξέλθει στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Πλέον το «επικοινωνιακό μότο» της οικονομίας διαμοιρασμού, «έλα να ζήσεις σαν ντόπιος», δεν υφίσταται τονίζει ο κ. Βασιλικός, αφού πλέον σε περιοχές, όπως την Πλάκα, το Κουκάκι, τη Σαντορίνη, ντόπιοι δεν υπάρχουν, καθώς η πλειονότητα έχει διαθέσει τα ακίνητα τους στις πλατφόρμες ενοικίασης. Στην Αθήνα είναι χαρακτηριστικό ότι 14.000 ακίνητα προσφέρονται στην πλατφόρμα της Airbnb, που αν υπολογιστεί ότι κατά μέσο όρο διαθέτουν 3 κρεβάτια, τότε μιλάμε για 26.000 κρεβάτια, όταν τα ξενοδοχεία προσφέρουν 26.000, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΞΕΕ.
Η νέα παγκόσμια μόδα ενοικίασης σπιτιών, μέσω του Airbnb, μιας ιστοσελίδας καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων, έχει κυριαρχήσει και στην Ελλάδα καθώς αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των σπιτιών που οι Έλληνες ιδιοκτήτες είναι αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν για ένα έξτρα γερό εισόδημα.
Η πρώτη αγωγή λόγω… ΑirBnB
Στα… χαρακώματα βρίσκονται ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, χωρισμένοι ανάμεσα σε αυτούς που νοικιάζουν τα διαμερίσματά τους μέσω Airbnb και άλλων υπηρεσιών βραχυχρόνιας μίσθωσης, και σε αυτούς που μένουν οι ίδιοι στα διαμερίσματά τους ή διαχειρίζονται τις πολυκατοικίες.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», στις 6 Δεκεμβρίου 2018 το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας καλείται να εκδικάσει την πρώτη σχετική αγωγή που κατατέθηκε στην Αθήνα, με τη διαχειρίστρια μίας πολυκατοικίας στην οδό Χέυδεν να επικαλείται τον κανονισμό της πολυκατοικίας, ζητώντας την απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Σύμφωνα με την εν λόγω αγωγή, σε διαμέρισμα 5ου ορόφου της πολυκατοικίας κατοικούν ως και 16 άτομα, που διαμένουν λίγες ημέρες κάθε φορά και κατά καιρούς κάνουν πάρτι, όπου «φωνασκούν, τραγουδούν, χορεύουν και ακούν μουσική σε μεγάλη ένταση», ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η αξία της Airbnb εκτιμάται σε περισσότερα από 20 δισ. ευρώ. Αυτό τοποθετεί την εταιρεία, σύμφωνα με την αξιολόγηση της αγοράς πιο μπροστά από μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες όπως Marriott και Starwood.
Επίσης, υποστηρίζει η διαχειρίστρια, τα άτομα αυτά παραλαμβάνουν τα κλειδιά των δύο εισόδων της πολυκατοικίας, τα οποία αλλάζουν χέρια μεταξύ ανεξέλεγκτου αριθμού αγνώστων ατόμων, με συνέπεια να δημιουργείται σοβαρότατο θέμα για την ασφάλεια όλης της οικοδομής και των ενοίκων αυτής