Αφιερωματα

Ο Βολιώτης που έπαιξε μαζί με την Αλίκη μιλά στο “R”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Την Μακρινίτσα επέλεξε ο Φιλοποίμην Φίνος το 1968 για τα γυρίσματα της ταινίας: «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στον ρόλο της δασκάλας και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στον ρόλο του ήρωα Στέφανου. Οι σκηνές με το τρένο πραγματοποιήθηκαν στο σταθμό των Άνω Λεχωνίων.

Όταν προέκυψε το πρόβλημα με την εγκυμοσύνη της ήρθε ο γιατρός της με το ελικόπτερο, προσγειώθηκε στο γήπεδο μεταξύ Μακρινίτσας και Πορταριάς και διέταξε να μείνει ακίνητη, ξαπλωμένη στο κρεβάτι. Σταμάτησαν τα γυρίσματα κι όταν γέννησε, ξανάρχισαν.

To κεντρικό σοκάκι της Μακρινίτσας

Ολόκληρο το χωριό επιστρατεύτηκε για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας, καθώς και για την κάλυψη μικρότερων ρόλων. Οι περισσότεροι μικροί μαθητές που βλέπουμε στην ταινία ήταν πραγματικοί μαθητές του σχολείου του χωριού.

Η πλατεία και το εκκλησάκι

Τότε υπήρχε μόνο ένα ξενοδοχείο αυτό που έμενε η Αλίκη το «Πηλιορείτικο Σπίτι», ένα αρχοντικό που χτίστηκε το 1850. Όλοι οι συντελεστές πέρασαν όλον τον καιρό στο πανέμορφο χωριό.

Η θέα στον Βόλο και τον Παγασητικό

Η παραγωγή έδινε 35 δραχμές στα παιδιά και 70 στους ενήλικες.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στην όμορφη Μακρινίτσα και περιδιαβαίνοντας το κεντρικό σοκάκι με τα όμορφα μαγαζάκια, το βλέμμα μας έπεσε σε μία αφίσα με στιγμιότυπα από την ταινία.

Εδώ μας δείχνει στιγμιότυπο από την ταινία που στεκόταν μικρός δίπλα από την μεγάλη σταρ

“Το παιδάκι που έπαιζε στην ταινία η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά, είναι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος”. Αναφωνήσαμε… κοίτα να δεις… Στρέφοντας την ματιά μας είδαμε τον κ. Αδάμ Θανάση. Τότε ήταν 11 ετών. Σήμερα σχεδόν 65. Θυμάται με νοσταλγία εκείνα τα χρόνια. Χαίρεται όταν φέρνει στον νου του μνήμες εκείνης της εποχής.

Συνομιλήσαμε μαζί του για κάμποση ώρα. Φυσικά τον ρωτήσαμε για την Αλίκη, την μεγάλη πρωταγωνίστρια και για τα γυρίσματα στην περιοχή.

“Ήμουν 11 ετών τότε. Η παραγωγή πήρε πολλά παιδιά από το δημοτικό σχολείο. Εμένα με επέλεξαν λόγω του χρώματος των ματιών μου. Τα γυρίσματα διήρκεσαν περί τους 6 μήνες” μας ανέφερε ο κ. Αδάμ.

Ήταν μικρό παιδάκι τότε ωστόσο θυμάται την αγάπη που έλαβε από την Αλίκη Βουγιουκλάκη. “Ήταν φιλική, μας περιέβαλε με αγάπη, παίρνοντας το μέρος μας, ακόμη κι αν φώναζαν οι δάσκαλοι. Σεβόταν τον τόπο. Ξέρετε, διατηρούσα για πολλά χρόνια φιλικές σχέσεις με την οικογένειά της, με τον αείμνηστο Τάκη Βουγιουκλάκη και την σύζυγό του Έφη Πίκουλα”, μας είπε.

Με συμμετοχή σε μία τέτοια ταινία, εμβέλειας και με εισπράξεις που έσπασαν κάθε ρεκόρ της εποχής, δεν θα μπορούσαμε να μην ρω- τήσουμε εάν δελεάστηκε να συνεχίσει στον κόσμο της υποκριτικής.

“Ήμουν μικρό παιδί. Δεν με άφησαν οι γονείς μου. Σπούδασα, εργάστηκα σε διάφορες επιχειρήσεις στην Αθήνα, αλλά μετά αποφάσισα να επιστρέψω και να ασχοληθώ με την οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται από το 1968”.

Μετά την προβολή της ταινίας, η Μακρινίτσα εκτινάχτηκε τουριστικά. Το 2019, όπως μας είπε ο κ. Αδάμ, εορτάστηκαν τα 50 χρόνια από την προβολή της ταινίας.

Ο Δήμος Βόλου και η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ- ΠΕΘΕ διοργάνωσαν επετειακό αφιέρωμα στην ταινία «Η Δασκάλα Με Τα Ξανθά μαλλιά», με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την προβολή της. Το αφιέρωμα τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουρ- γείου Τουρισμού και διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Finos Film.

Δεν ήταν υπερβολικό να πούμε ότι η περιοχή “βούλιαξε” από κόσμο και χορευτικά συγκροτήματα που τίμησαν μία από τις εμβληματικότερες και εμπορικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.