Ταξιδια

Top sights

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ο Βόλος, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, χτισμένος με απόλυτη αρμονία στον μυχό του Παγασητικού κόλπου και σε απόσταση αναπνοής από το βουνό του Πηλίου, συνδυάζει όλη τη γοητεία της θάλασσας με τη μυστηριακή ομορφιά του βουνού των Κενταύρων. 

Η όμορφη πόλη συνδέεται με την περίφημη Αργοναυτική Εκστρατεία, ένα από τα σημαντικότερα έπη του ελληνικού μυθολογικού κύκλου.

Τόσο εντός πόλης, όσο και στον ευρύτερο Νομό, ο επισκέπτης ή ο κάτοικος έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί, να γνωρίσει την ιστορία, να αποτυπώσει την κάθε στιγμή του, σε διάφορα αξιοθέατα, κάποια πολύ γνωστά και άλλα που έχουν τύχει μικρότερης προβολής.

Ευελπιστούμε αυτός ο οδηγός που κατήρτισε το ROUTE να σας δώσει το έναυσμα να γνωρίσετε ακόμη καλύτερα την πόλη, είτε είστε επισκέπτης ή φοιτητής ή μόνιμος κάτοικος…

Το Πήλιο, από τη μία, διαθέτει πανέμορφα αρχοντικά, γεφύρια, ελαιοτριβεία, μουσεία λαϊκής τέχνης και από την άλλη ο Βόλος, ξακουστός για τα τσιπουράδικα και την παραλία, προσφέρει αμέτρητες επιλογές…

Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο

Είναι ένα από τα παλαιότερα Μουσεία της χώρας και μέχρι πρότινος το κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλίας. Κτίσθηκε το 1909 με χρήματα που διέθεσε ο Αλέξιος Αθανασάκης από την Πορταριά του Πηλίου.

Μουσείο Πόλης Βόλου

Αποτελεί το πρώτο σύγχρονο Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα. Βρίσκεται στα Παλιά και στεγάζεται στο κτήριο της πρώην καπναποθήκης Παπάντου, η οποία κτίστηκε περί το 1920.

Μουσείο στο παλιό εργοστάσιο Τσαλάπατα 

Το Μουσείο στεγάζεται στο παλιό Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου  & Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα, στον Βόλο. Παρουσιάζει την καθημερινή ζωή στο εργοστάσιο, καθώς και όλα τα στάδια της παραγωγής διαφορετικών τύπων τούβλων και κεραμιδιών. Στόχος του είναι αναδείξει την ιστορική ταυτότητα της πόλης του Βόλου.

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στεγάζεται σε νεόδμητο διώροφο κτήριο στο κέντρο της Νέας Ιωνίας (Λούλη 33 και Κρήτης), κοντά στον Ι. Ν. Ευαγγελίστριας. Φιλοξενεί την έκθεση «Μαγνησία, Κατοχή κι Αντίσταση 1941 – 44» με τεκμήρια από τις συλλογές του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας.

Εντομολογικό Μουσείο Βόλου

Είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο ιδιωτικό εντομολογικό μουσείο των Βαλκανίων και είναι γνωστό στον επιστημονικό κόσμο της Ελλάδας και του εξωτερικού που ασχολείται με το αντικείμενο.

Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή

Το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή στεγάζεται στο σπίτι του λαογράφου, στην οδό Κίτσου Μακρή 38, και ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Περιλαμβάνει τη λαογραφική συλλογή του σημαντικού ερευνητή με μοναδικά στο είδος τους εκθέματα

Κόκκινο σπίτι 

Το κόκκινο σπίτι στη συμβολή των οδών Βλαχάβα και Γαζή, γνωστό στους βολιώτες ως το «Σπίτι με το τριαντάφυλλο», λειτουργεί ως μουσείο – πινακοθήκη της ζωγράφου Χρυσούλας Ζώγια

Κίτρινη Αποθήκη

Η Κίτρινη Αποθήκη είναι ένα μεσοπολεμικό κτίριο του Βόλου (επί της οδού Γαζή) το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Χρησιμοποιήθηκε ως τόπος φυλάκισης, βασανιστηρίων και θανάτωσης εκατοντάδων αγωνιστών, από τον Μάρτιο του ’44 μέχρι την απελευθέρωση.  Μέσω της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου, το «Technopolis Ιάσων – Innovation Hot Spot», θα λειτουργεί ως ένα νέο μικρό οικοσύστημα και θα φιλοξενεί βασικές υποδομές που επιτρέπουν τον ερευνητικό πειραματισμό, τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε επιστήμονες και επιχειρήσεις. Τμήμα του ισογείου και του υπογείου θα μετατραπούν σε χώρο έκθεσης και μνήμης για την ιστορία του κτιρίου

Δημοτικό Ωδείο-Κέντρο Τέχνης Τ. Ντε Κίρικο 

Τα νεοκλασικό κτίριο του Δημοτικού Ωδείου Βόλου θεμελιώθηκε περίπου το 1885 και από το 1900 λειτούργησε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, σήμερα λειτουργεί ωδείο για τους φιλόμουσους. Ακριβώς δίπλα του βρίσκεται το Κέντρο Τέχνης Τζ. Ντε Κίρικο και στεγάζει το Μουσείο Αλέκου Κ.Δάμτσα

Το κτήριο του Πανεπιστημίου

Οι επιβλητικές πρώην καπναποθήκες Παπαστράτου στην παραλία του Βόλου, στεγάζουν τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δύο οργανωμένες αίθουσες συνεδρίων.

Πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου 

Πρόκειται για την πρώην Πλατεία Γεωργίου του Α’ στην παραλία του Βόλου. Διαμορφώθηκε σε πάρκο αναψυχής τη δεκαετία του 1920 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ν. Κιτσίκη.

Πάρκο γλυπτών

Ο Άναυρος με το πάρκο του είναι ένας χώρος αναψυχής και διοργάνωσης εκδηλώσεων. Εκεί λοιπόν στα όρια στεριάς και θάλασσας διάσπαρτα αναδύονται ενδιαφέροντα λευκά γλυπτά ανοιχτού χώρου σε μάρμαρο δημιουργώντας μια υπαίθρια γλυπτοθήκη, ίσως μοναδική στον ελληνικό χώρο, που εντάσσει την τέχνη στο αστικό τοπίο. Τα γλυπτά αποτελούν έργα Ευρωπαίων καλλιτεχνών και φιλοτεχνήθηκαν στα πλαίσια του Α΄ Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής στον Άναυρο το 1988.

Nεολιθικές οικίες

Στο πάρκο του Άναυρου, απέναντι από το μουσείο, έχει διαμορφωθεί εργαστήριο πειραματικής αρχαιολογίας, με πρότυπο τους νεολιθικούς οικισμούς του Σέσκλου και του Διμηνίου. Στον χώρο, που περικλείεται από δυο λιθόχτιστους κυκλικούς περιβόλους, έχουν κατασκευαστεί δυο πλινθόκτιστες οικίες. Η μικρότερη αποτελεί πλήρη αναπαράσταση τυπικού νεολιθικού σπιτιού της περιοχής με την οικοσκευή του, ενώ η δεύτερη λειτουργεί ως εργαστηριακός χώρος για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων

Κορδόνι

Το γνωστό «κορδόνι», ο κυματοθραύστης του λιμανιού, που εκτείνεται τόσο μακριά, δίνει μια νέα οπτική της πόλης και φυσικά μακριά από τη βουή της…

Τράπεζα της Ελλάδος 

Χτίστηκε το 1930 σε νεοκλασικό ρυθμό, που χαρακτήριζε την αρχιτεκτονική δημοσίων κτιρίων εκείνης της εποχής.

Αχίλλειο 

Το κινηματοθέατρο Αχίλλειον χτίστηκε το 1925 σε σχέδια του βολιώτη αρχιτέκτονα Κ. Αργύρη. Συνεχίζει τη λειτουργία του έως σήμερα.

Άγιος Κωνσταντίνος

Ο ναός του Αγ. Κωνσταντίνου, χτισμένος το 1936 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου. Η περίτεχνη αρχιτεκτονική του σε συνδυασμό με την καίρια θέση του στην παραλία του Βόλου, κατέστησαν το Ναό σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης πόλης.

Παλιά

Η συνοικία «Παλιά» στον δυτικό τομέα του Βόλου – υπολογίζεται πως κατοικείται διαρκώς από το 3.000 π.Χ., ενώ σύμφωνα με μια εκδοχή ταυτίζεται με την αρχαία Ιωλκό. Στο στενό θα βρείτε γραφικά ταβερνάκια. Θαυμάστε τα ρωμαϊκά λουτρά, τα ερείπια του κάστρου (μέσα 6ου αι. μ.Χ.), την οθωμανική πυριτιδαποθήκη (1600), την πλατεία Αγίων Θεοδώρων και το πρώην εργοστάσιο Τσαλαπάτα (1925)

Δημαρχείο Βόλου

Χτίστηκε το 1970 με σχέδια του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη ο οποίος εναρμόνισε το στυλ του Δημαρχείου με την υπόλοιπη αρχιτεκτονική των κτισμάτων του Πηλίου.

Δημοτικό Θέατρο

Το κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Πάνου Τσολάκη. Εγκαινιάστηκε το 1988 και βρίσκεται στην πλατεία Ρ. Φεραίου. Έχει τη μεγαλύτερη σκηνή των Βαλκανίων και χωρητικότητα περίπου 1000 θέσεων. Το παλιό Δημοτικό Θέατρο (1897) ήταν από τα σημαντικότερα της εποχής του όπως της Σμύρνης, Κωνσταντινούπολης, Θεσσαλονίκης. Στην πορεία φιλοξένησε γνωστά ονόματα καλλιτεχνών όπως της Κοτοπούλη, Νέζερ, Μερκούρη κλπ. Μετά τις εργασίες αποκατάστασης θα λάμψει και πάλι ως κοιτίδα πολιτισμού.

Ι.Ν. Αγίου Νικολάου 

Ο Μητροπολιτικός Ναός της πόλης, η πρώτη από τις τρεις εκκλησίες που σχεδίασε ο Αρ. Ζάχος στο Βόλο, αποπερατώθηκε το 1934. Στο προαύλιο του Ναού διατηρείται το παλιό καμπαναριό, έργο του Ιταλού γλύπτη Previsan το 1884.

 

Παναγία Τρύπα, Γορίτσα

Ο ναός αυτός είναι αφιερωμένος στα γενέθλια της Θεοτόκου. Η εκκλησία αυτή που είναι μέσα σε σπήλαιο βρίσκεται στους πρόποδες της Γορίτσας και είναι από τις γραφικότερες της πόλης. Λειτούργησε το 1892 και το 1950 μπροστά από τη σπηλιά χτίστηκε ένας μεγαλύτερος πρόναος.

Αγία Τριάδα

Η Αγία Τριάδα είναι παρεκκλήσι βυζαντινού ρυθμού και βρίσκετε δίπλα στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου. Ξεκίνησε να κτίζεται το 1948 και τα εγκαίνια της έγιναν τον Οκτώβριο του 1954.Στο εσωτερικό της υπάρχουν εικόνες του καλλιτέχνη ζωγράφου Γουναρόπουλου.

Τα ερείπια του κάστρου

Χτίστηκε στα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα, στη σημερινή συνοικία Παλαιά στο δυτικό τομέα τα πόλης, Στην συνοικία των Παλαιών και στο υπόγειο γκαράζ γνωστού πολυχωρου μπορεί κανείς να θαυμάσει τα αναδεδειγμένα από την αρχαιολογική Υπηρεσία Ρωμαϊκά Λουτρά

Η αρχαία Ακρόπολη της Γορίτσας

Τα αρχαία χρόνια, πάνω στο λόφο αυτόν χτίστηκε μια ισχυρή πόλη, πιθανόν από τον Φίλιππο τον Β΄, όταν οχύρωνε στρατηγικές θέσεις στη Μαγνησία. Τμήμα της οχύρωσης αποτελεί και η ακρόπολη της πόλης στο ψηλότερο σημείο του λόφου, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.

Αρχαίο θέατρο Δημητριάδος

Το θέατρο βρίσκεται μέσα στα όρια των τειχών της αρχαίας Δημητριάδος, στη θέση «στα Δόντια» (η ονομασία της θέσης προέρχεται από τους σωζόμενους πεσσούς της γέφυρας του αγωγού του αρχαίου υδραγωγείου που διέρχεται δίπλα από το θέατρο), κοντά στη συνοικία των Ν. Παγασών του Δήμου Βόλου.

Τρενάκι Πηλίου 

Ο θρυλικός Μουτζούρης, ξεκίνησε τις γοητευτικές διαδρομές του στο Πήλιο το 1895. Η γραμμή σχεδιάστηκε σε σχέδια του Ιταλού μηχανικού Εβαρίστο Ντε Κίρικο και πρόκειται για ένα τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του. Σήμερα συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του με αφετηρία τα Λεχώνια και τερματισμό τον Σ. Σ. Μηλεών.

Aρχαιολογικός χώρος Ν. Αγχιάλου

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της Μαγνησίας, τον Βόλο, η Νέα Αγχιάλος υποδέχεται και αποχαιρετά πρώτη τον επισκέπτη αυτή της πανέμορφης πόλης…Στη σύγχρονη πόλη της Νέας Αγχιάλου ανασκάπτονται εδώ και περίπου έναν αιώνα τα ερείπια των Φθιωτίδων Θηβών. Οι ανασκαφές στον Αρχαιολογικό Χώρο της Νέας Αγχιάλου, ξεκίνησαν το 1924 από τον Γεώργιο Σωτηρίου με δαπάνη της Αρχαιολογικής Εταιρείας και συνεχίζονται έως σήμερα από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Προϊστορικοί οικισμοί Σέσκλου-Διμηνίου

Δύο από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς όχι μόνο της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας έχουν ανασκαφεί δυτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου, στο Διμήνι και στο Σέσκλο. Σε απόσταση 5 μόλις χλμ από την πόλη του Βόλου, στις βορειοδυτικές παρυφές του ομώνυμου σύγχρονου οικισμού, εντοπίζεται ο αρχαιολογικός χώρος του Διμηνίου. Εκεί, πάνω σε χαμηλό λόφο, σώζονται λείψανα μεγάλου και καλά οργανωμένου οικισμού, που κατοικήθηκε πρώτηφορά στη Νεότερη Nεολιθική Eποχή (τέλη 5ης χιλιετίας π.Χ.).

Ακόμη δυτικότερα, σε απόσταση 14 χλμ από την πόλη του Βόλου, βρίσκεται το χωριό Σέσκλο, ευρέως γνωστό για τον αρχαιολογικό χώρο του. Ο προϊστορικός οικισμός του Σέσκλου αναπτύχθηκε πάνω στο λόφο Καστράκι και στη γύρω περιοχή, σε απόσταση 1,5 χλμ Α από τον ομώνυμο σύγχρονο οικισμό. 

Λίμνες Ζερέλια

Δύο μικρές δίδυμες λίμνες στη μέση ενός κάμπου που το απόλυτα κυκλικό σχήμα τους, δημιούργησε διάφορες συναρπαστικές θεωρίες σχετικά με την καταγωγή τους. Οι λίμνες Ζερέλια, ή αλλιώς Ζηρέλια, είναι δύο λίμνες που βρίσκονται στα νότια της πεδιάδας του Αλμυρού, στην περιοχή της Ευξεινούπολης, εκεί που βρισκόταν το αρχαίο Αθαμάντιο πεδίο, στο νομό Μαγνησίας