Νεα

Μία νεανική παρέα “καθαρίζει” για όλους, δίνοντας το παράδειγμα σε μικρούς και μεγάλους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Κάποια πράγματα δεν γίνονται από μόνα τους. Υπάρχουν άνθρωποι. Με πρωτοβουλίες, όρεξη, θέληση. Μία παρέα φίλων, το 2017, ξεκίνησε να βάζει το δικό της λιθαράκι, δυστυχώς από τις λίγες πρωτοβουλίες που βλέπουμε, ώστε να κάνει πιο καθαρή μία βρώμικη παραλία στο Πόρτο ράφτη Αττικής.

Ένα κάλεσμα στο Facebook, η οποία δεν έτυχε της πιο θερμής υποδοχής, και τρία χρόνια μετά η ομάδα Beach Cleaning, με μπόλικη υπομονή και θέληση, μετρά περισσότερους υποστηρικτές, έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο και οι δράσεις συνεχίζονται σταθερά και αποτελεσματικά.

Τι πιο όμορφο, μία ιδέα να γεννηθεί από νέα παιδιά, τους πολίτες του αύριο που κατάφεραν να κινητοποιήσουν περισσότερους ώστε να γίνουν μέρος μιας μεγάλης αλλαγής.

Η ομάδα Beach Cleaning, με σκοπό την ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω των παράκτι- ων και υποβρύχιων καθαρισμών, απομακρύνει τόνους σκου- πιδιών από τις παραλίες και τις θάλασσές μας.

Τον περασμένο Οκτώβρη 2020 η ομάδα διοργάνωσε μία μεγάλη δράση και στον Βόλο σε συνεργασία με την ομάδα TALOS ed-UTH-robotix Εκπαιδευτική ρομποτική, Δημιουργική έκφραση με παιδιά του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την συμμετοχή 4 δυτών και 19 εθελοντών ακτής.

Την δράση αγκάλιασαν πολλοί εθελοντές και τo καταδυτικό κέντρο Zoumbosub Diving Center. Ο βυθός έκρυβε… δυσάρεστες εκπλήξεις. Το συνολικό βάρος των σκουπιδιών ήταν 930 κιλά, εκ των οποίων 3 ποδήλατα, ένα καρότσι σουπερμάρκετ, 48 λάστιχα, πλαστικά μπουκάλια, αλουμι-νένια κουτάκια, κλπ…

Μιλήσαμε με τον Οδυσσέα Λάμπρου, εκ των ιδρυτών της Beach Cleaning, ο οποίος εξηγεί μεταξύ άλλων στο ROUTE πως με πείσμα η ομάδα μεγάλωσε το όραμά της και την ανταπόκριση των εθελοντών, για την ανακύκλωση των πλαστικών, αλλά και για το ποιες περιοχές είναι «αδιάφορες» στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

-Πότε και πως ξεκίνησε η ομάδα beach cleaning; Ποιοι είναι οι στόχοι της;

Η πρώτη μας δράση έγινε τον Δεκέμβριο του 2017, τότε που όλα ήταν μια ιδέα, τότε που φανταζόμασταν πως θα μπορούσαμε να γίνουμε μέρος μιας μεγάλης αλλαγής. Αποφασίσαμε λοιπόν να οργανωθούμε, μια παρέα φίλων και να καθαρίσουμε μια μικρή αλλά παρόλα αυτά πολύ βρώμικη παραλία στο Πόρτο Ράφτη Αττικής. Με μια ανακοίνωση μέσω Facebook προσκαλέσαμε τους συ- μπολίτες μας να συμμετάσχουν στην δράση και να βοηθήσουν τον τόπο τους. Η ανταπόκριση μικρή αλλά το πείσμα μας για την αλλαγή μεγάλο. Γι’ αυτό άμεσα κιόλας κατευθυνθήκατε σε μια νέα παραλία προσπαθώντας να κάνουμε την διαφορά. Μετά από 3 χρόνια η οικογένεια του Beach Cleaning έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο και οι δράσεις μας φυσικά συνεχίζονται σταθερά και αποτελεσματικά, επικεντρωμένοι όχι μόνο στον καθαρισμό των ακτών και του βυθού, αλλά και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την μόλυνση και προστασία του περιβάλλοντος.

-Βασίζεστε σε εθελοντές και ανθρώπους με έντονη οικολογική συνείδηση. Πως μπορεί κάποιος να γραφτεί στην ομάδα και να συμμετάσχει στις δράσεις σας;

Πολλές φορές έπειτα από ανάρτηση ενημέρωσης μιας νέας δράσης λαμβάνουμε μηνύματα ενδιαφέροντος μέσω της σελίδας της ομάδας μας στο Facebook για συμμετοχή στους καθαρισμούς. Είναι συνήθως άνθρωποι που έχουν κοινό όραμα με το δικό μας και θέλουν να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της ομάδας μας. Επίσης αρκετά συχνά οι περαστικοί παρακολουθώντας μας να καθαρίζουμε τις παραλίες μας πλησιάζουν και προσφέρονται να συμμετάσχουν. Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος συμμετοχής είναι πολύ απλός και το μόνο που ζητάμε από τους εθελοντές είναι να έρθουν με μοναδικό εφόδιο την καλή τους διάθεση γιατί εκτός από το περιβαλλοντικό κομμάτι σίγουρα αποτελεί και μια δράση στην οποία ο χρόνος περνάει ευχάριστα είτε έχουμε πάει παρέες είτε με οικογένειες.

-Έχουμε ένα περιβάλλον που δεν σεβόμαστε και το οποίο πνίγεται στα σκουπίδια. Τι θεωρείτε ότι πρέπει να κάνει ο Έλληνας για να αλλάξει τον τρόπο που ενεργεί και την κουλτούρα του; Το σχολείο είναι μια καλή αρχή;

Αυτό που σίγουρα έχω μάθει μέσα από τις δράσεις είναι πως το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε το περιβάλλον είναι οι παράκτιοι και υποθαλάσσιοι καθαρισμοί. Αυτό συμβαίνει διότι όσο και να καθαρίζουμε αν οι πολίτες, οι εταιρίες και οι δήμοι δεν σταματήσουν να πετάνε τα σκουπίδια στις ακτές και στον βυθό το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Γιαυτό πρώτα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες να κάνουν σωστή διαχείριση των αποβλήτων τους τόσο μέσω της ανακύκλωσης όσο και της μείωσης της χρήσης βλαβερών αντικειμένων για το περιβάλλον όπως είναι για παράδειγμα το πλαστικό μπου- κάλι σε αντίθεση με ένα μεταλλικό θερμό. Αυτό γίνεται κυρίως σε μικρές ηλικίες και ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί είναι μέσω του σχολείου όπου τα παιδιά παίρ- νουν τις κατάλληλες βάσεις για να χτίσουν την προσωπι- κότητα τους. Γι’ αυτό τον λόγο, τον τελευταίο χρόνο ξεκινήσαμε το πρόγραμμα «Μαθητές του σήμερα, πολίτες του αύριο» όπου σε συνεργασία με σχολεία, με μια παρουσίαση και με δράσεις μαζί με τους μαθητές, ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε για την σημασία της ανακύκλωσης αλλά και το πρόβλημα που επικρατεί στις ελληνικές θάλασσες.

-Ακόμη και για τον εξοπλισμό και τα απαραίτητα υλικά χρειάζονται χρήματα. Έχετε την υποστήριξη (κρατική ή ιδιωτική πρωτοβουλία) που χρειάζεστε για να υλοποιήσετε το έργο σας;

Ναι έχουμε μια πολύ σημαντική στήριξη από τον τομέα Απορρυπαντικών & Προϊόνων οικιακής φροντίδας της Henkel Hellas μέσω του προγράμματος περιβαλλοντικής δράσης του Dixan «Καθάρισε σε Βάθος». Το πρόγραμμα αυτό τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και εστιάζει όχι μόνο στην ανάσυρση των απορριμμάτων από τους βυθούς των θαλασσών αλλά και στην επαναχρησιμοποίηση τους μέσω του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας. Η ομάδα μας από το καλοκαίρι τoυ 2020 έχει τη στήριξη του «Καθάρισε σε βάθος» και στόχος μας για το 2021 είναι να πραγματοποιήσουμε ακόμα περισσότερες δράσεις.

-Καθαρίσατε αμέτρητες ακτές και βυθούς. Υπήρξαν περιπτώσεις εκτεταμένης ρύπανσης που διαπιστώσατε κατά τη διάρκεια των εργασιών σας. Μπορείτε να μας περιγράψετε κάποιες από αυτές;

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των χωρών με τις πιο βρώμικες χώρες της Ευρώπης. Μετά απο περισ- σότερες από 50 δράσεις έχουμε ακτές που αναλογικά με άλλες θεωρούνται καθαρές και για αυτό ευθύνεται η σω- στή συνείδηση των πολιτών ή και των δημοτικών αρχών. Δυστυχώς όμως υπάρχουν πολλά λιμάνια και παραλίες όπου τα σκουπίδια είναι ατέλειωτα με αποτέλεσμα παρόλες τις πολλαπλές δράσεις να συνεχίζουν να είναι βρώμικες. Αντίστοιχες παραλίες έχουμε συναντήσει στην βόρεια πλευρά της Νάξου όπου βρήκαμε σκουπίδια τα οποία με τα κύματα είχαν παρασυρθεί από άλλα νησιά όπως την Μύκονο, αλλά ακόμα και από την Τουρκία. Φυσικά έχουμε συναντήσει και παραλίες στην Αττική με το ίδιο πρόβλημα όπως είναι η Γλυφάδα, το Πόρτο ράφτη και η Αρτέμιδα. Τα λιμάνια όμως της χώρας βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση. Μέσα από τους αμέτρητους τόνους που έχουμε ανασύρει, τα πιο συχνά αντικείμενα που έχουμε βρει είναι λάστιχα, πλαστικά ποτήρια, πλαστικά μπουκάλια, δίχτυα κλπ. Η μεγαλύτερη ζημιά δυστυχώς έχει παρατηρηθεί ότι προκαλείται από τους ψαράδες. Οι άνθρωποι εκείνοι που ζουν μέσα από την θάλασσα και δίχως δεύτερη σκέψη πετούν μέσα στο νερό χαλασμένα δίχτυα, εργαλεία αλιείας, ακόμα και μπαταρί- ες αυτοκινήτων. Δράση ιδιαίτερης σημασίας αποτέλεσε η δράση στην ραφήνα όπου μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα είχαμε ανασύρει σχεδόν μισό τόνο απορριμμάτων. Μερικά από τα πιο περίεργα πράγματα που έχουμε συναντήσει είναι μια μηχανή του γκαζόν, λεκάνες τουαλέτας ακόμα και μια μηχανή. Σκεπτόμενοι το πως κατέληξαν τα πράγματα μέσα στη θάλασσα η φαντασία οργιάζει.

Καταφέραμε να ανελκύσουμε 765 κιλά σκουπιδιών από το λιμάνι του Βόλου ενώ από την ξηρά μαζεύτηκαν 175 κιλά

-Τα περιττά αντικείμενα που συγκεντρώνετε που μεταφέρονται;

To 2019 ξεκινήσαμε μια συνεργασία μεγάλης σημασίας για την ομάδα μας αλλά κυρίως για τον τομέα της ανακύκλωσης με το ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας CEEII που εδρεύει στην Σουηδία. Όπου μετά την ανάσυρση των σκουπιδιών και τον διαχωρισμό των πλαστικών, στέλνονται για ειδική επεξεργασία με τελικό προορισμό την επαναχρησιμοποίηση τους δημιουργώντας παγκάκια. Με αυτή την διαδικασία το πλαστικό δεν πάει χαμένο αλλά αντιθέτως δημιουργείται κάτι καινούργιο που μπορεί να αξιοποιηθεί απο τους συμπολίτες μας. Τα υπόλοιπα σκουπίδια συλλέγονται από τον Δήμο ο οποίος με την σειρά του τα μεταφέρει στην χωματερή.

-Πρόσφατα πραγματοποιήσατε υποθαλάσσιο και παράκτιο καθαρισμό στον Βόλο. Πείτε μας λίγα λόγια για τη δράση σας. Πόσα περιττά και “αξιοπερίεργα” αντικείμενα απομακρύνατε από την παραλία και τον βυθό;

Ίσως μια από τις πιο ωραίες δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ήταν αυτή στον Βόλο. Η συμμετοχή των μαθητών και φοιτητών της περιοχής ήταν μεγάλη και σίγουρα καθοριστική για το αποτέλεσμα που είχαμε. Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου καταφέραμε να ανελκύσουμε 765 κιλά σκουπιδιών από το λιμάνι του Βόλου ενώ από την ξηρά μαζεύτηκαν 175 κιλά, σύνολο πάνω από 930 κιλά αποβλήτων. Από τα πιο περίεργα πράγματα που βρήκαμε ήταν 3 ποδήλατα, ένα καρότσι σούπερ μάρκετ, 48 λάστιχα, μια τηλεκάρτα (αγορασμένη με δραχμές) και πολλά άλλα πράγματα που δεν ανήκουν στον βυθό και στις ακτές μας.

-Πώς μπορεί ο κάθε υποψήφιος εθελοντής να μάθει νέα σας; Πού σας βρίσκει;

Όλες οι δράσεις αναρτώνται στις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram. Εκεί μπορεί κανείς να μας στείλει οποιαδήποτε ερώτηση έχει και να τον ενημερώσουμε.

https://www.instagram.com/beach_cleaning

www.facebook.com/Beach-Cleaning-128558301326279