Το αστέρι του Γιάννη λάμπει στον μαγικό κόσμο του NBA. Αυτό δεν είναι τυχαίο, ούτε παροδικό, αλλά αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, ταλέντου και θέλησης για συνεχή βελτίωση.
O Έλληνας διεθνής καλαθοσφαιριστής, Γιάννης Αντετοκούνμπο αναδείχθηκε MVP της κανονικής περιόδου στο ΝΒΑ, αφήνοντας μάλιστα, πίσω του, τους Τζέιμς Χάρντεν και Πολ Τζορτζ. Ο ίδιος απολαμβάνει την δεδομένη χρονική στιγμή στους Μιλγουόκι Μπακς ένα εξαιρετικό συμβόλαιο που αγγίζει τα 25 εκατομμύρια δολάρια. Πάντως από το καλοκαίρι του 2020 όμως θα είναι σε θέση να αποκτήσει τις μεγαλύτερες απολαβές όλων των εποχών στο ΝΒΑ και να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ο πήχυς είναι ψηλά. Στο Μιλγούκι ο μπασκετμπολίστας λατρεύεται σαν Έλληνας θεός. Το όνομά του είναι ξακουστό σε όλον τον κόσμο. Ο ίδιος, βέβαια, ταπεινά, συνεχίζει να βελτιώνεται καθώς -όπως λέει- έχει φτάσει μόλις στο… 60% των δυνατοτήτων του. Όταν… έσκασε η βόμβα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στα ντραφτ, σχεδόν όλη η Ελλάδα έμεινε έκπληκτη. Όχι όμως ένα ακόμη πρόσωπο. Ο Σπύρος Βελλινιάτης. «Είχα μάθει ότι στον Φιλαθλητικό είχαν δώσει σε ένα Ελληνόπουλο από επαρχία μια υποτροφία και ότι είχαν στο δυναμικό τους ένα παιδί από την Αφρική. Διέκρινα πως δεν είχαν κάποιο πρόβλημα με τα παιδιά μεταναστών και πρότεινα στον έφορο τα ομάδας, τον Λουκά Καρακούση, τον Γιάννη. Ο Τάκης Ζήβας, ο προπονητής της ομάδας, που είχε όλη την εποπτεία, έδωσε το “OK”».
Και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία…
Το ROUTE με αφορμή αυτή την μεγαλειώδη επιτυχία του Γιάννη, επικοινώνησε με ανθρώπους που ήταν στο πολύ στενό αθλητικό του περιβάλλον, την περίοδο που ήταν ακόμα στην Ελλάδα και πριν φύγει στο NBA ως το Νο 15 του ντραφτ από τους Μιλγουόκι Μπακς, στις 4 Απριλίου 2013.
Χαρακτηριστικά επικοινωνήσαμε με τον πρώην προπονητή του, στον Φιλαθλητικό Α.Ο. Ζωγράφου, Τάκη Ζήβα, που συνεργάστηκαν στο τερέν και την ομάδα, τα τέσσερα τελευταία χρόνια πριν ο Γιάννης Αντετοκούμπο φύγει για την Αμερική.
Επίσης, μίλησε στο «THE ROUTE» ο πρώην συμπαίκτης στον Φιλαθλητικό Α.Ο. Ζωγράφου, Χρήστος Σαλούστρος.
Παράλληλα, ιδιαίτερη τιμή και χαρά αποτέλεσαν για το περιοδικό μας, οι δηλώσεις του προπονητή, Βαγγέλη Αγγέλου. Ο τελευταίος είχε δει τον Γιάννη και ήθελε να τον μεταγράψει στον Ολυμπιακό αλλά και να τον πάρει μαζί του στην Εφες Πίλσεν, που περίοδο που ήταν προπονητής της. Όμως, τα τότε γραφειοκρατικά προβλήματα για την ολοκλήρωση της πολιτογράφησης των αδερφών Γιάννη και Θανάση ώστε να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια, στάθηκε «τροχοπέδη» για την μετάβασή του Έλληνα διεθνή παίκτη, στην Τουρκία.
Μέσα από τις δηλώσεις τους, είναι χαρακτηριστική η αγάπη και η αναγνώρισή τους, για το Γιάννη ενώ δεν παραλείπουν να στείλουν και το δικό τους μήνυμα «προς πολλαπλούς» αποδέκτες.
Τάκης Ζήβας, προπονητής: Θεωρούσα δεδομένο ότι θα φτάσει ψηλά
«Μας έκανε υπερήφανους ο Γιάννης Αντετοκούμπο και αναμφισβήτητα είναι τεράστια η διάκριση που πέτυχε. Αντιλαμβάνεστε βέβαια, το γεγονός πως θα έβγαινε MVP, δε μπορούσαμε να το φανταστούμε ούτε στα όνειρά μας. Αναμφισβήτητα όμως, έκανε μία μεγάλη πορεία και θεωρούσαμε δεδομένο πως θα φτάσει ψηλά, από τη στιγμή που γνωρίζαμε το χαρακτήρα του, ήταν εργατικός και –αυτό που λέμε πως «γυαλίζει τα μάτι» του».
Ταυτόχρονα, ο κ.Ζήβας με ρεαλισμό απάντησε: «Δε νομίζω πως τέτοιες συγκυρίες μπορούν να γενικευτούν. Νομίζω πως είναι μία ευχάριστη συγκυρία από ένα παιδί, ο οποίος επέλεξε να γίνει Έλληνας».
«Του εύχομαι υγεία, να παραμείνει σεμνός και εργατικός», κατέληξε ο Έλληνας κόουτς.
Χρήστος Σαλούστρος, καλαθοσφαιστής: Δούλευε ασταμάτητα, είχε τον σεβασμό μας
«Με το Γιάννη έχουμε μεγαλώσει μαζί κι από μικρή ηλικία, κάναμε πάρα πολλά πράγματα ως παρέα. Θυμάμαι, πως ο Θανάσης, ο Γιάννης Γκίκας κι εγώ, ήμασταν οι πιο μεγάλοι στην ηλικία και κατά κάποιο τρόπο τον προσέχαμε. Για μας, ήταν μια ζωή «ο μικρός» αλλά παρόλα αυτά, ήταν μέλος της παρέας μας. Ήταν ένα παιδί πρόσχαρο, ένας άνθρωπος πάντα ευγενικός και χαμογελαστός. Μέσα στο γήπεδο, ήταν «πάντα» έτοιμος να δουλέψει. Ήθελε να φτάσει «ψηλά» το έλεγε και όλοι μας τον σεβόμασταν, ασχέτως αν του «ρίχναμε» ως συμπαίκτες τέσσερα και πέντε χρόνια. Είχε το σεβασμό όλων μας, γιατί δούλευε ασταμάτητα», όπως ανέφερε ο κ. Σαλούστρο στο “The Route”.
Και επεσήμανε: «Χρόνο με το χρόνο από τη μέρα που έφυγε στην Αμερική, έδειξε πως είναι ένας παιδί που μπορεί να φτάσει πάρα πολύ ψηλά και κατάφερε να κερδίσει το MVP. Θεωρώ, πως για τον ίδιο, για όλους εμάς καθώς και για την Ελλάδα, αυτή η διάκριση, αποτελεί απερίγραπτη υπερηφάνεια. Πιστεύω πως κάθε χρόνο, πατάει και από μία κορυφή».
«Σε προσωπικό επίπεδο, η επικοινωνία μας είναι συχνή, οπότε ό,τι είχα να του πω, του τα έχω πει ήδη κατ’ ιδίαν. Το μόνον που θα ήθελα να τονίσω και να δώσει «τροφή για σκέψη» είναι πως αυτό το παιδί καθώς και η οικογένειά του, δεν είχαν χαρτιά (με την ελληνική υπηκοότητα) μέχρι που ο Γιάννης ήταν 18 ετών. Έπρεπε λοιπόν, να γίνει όλος αυτός ο ντόρος, έπρεπε να γίνει όλη αυτή η διαδικασία για ένα παιδί που μεγάλωσε από πολύ μικρή ηλικία στην Ελλάδα, στην Αθήνα. Η ζωή του από τότε που την θυμάται, από τότε που άνοιγε τα μάτια, ήταν «ελληνική», μου επιτρέπετε την έκφραση. Παρόλα αυτά, ήταν τρομακτικά τεράστιες οι δυσκολίες στο να βγάλει τα χαρτιά του. Θεωρώ, πως αυτό το «κομβικό» σημείο θα πρέπει να το δούμε πιο σοβαρά, γενικότερα ως ελληνική κοινωνία» κατέληξε.
Βαγγέλης Αγγέλου, προπονητής: Το ΝΒΑ εμπνέει νέα παιδιά λόγω του Γιάννη
«Στα πρώτα βήματα του Γιάννη, πάρα πολλοί άνθρωποι του μπάσκετ, πρόσβλεπαν πως πιθανώς –τότε- θα έχει μία μεγάλη εξέλιξη» επεσήμανε ο κ. Αγγέλου και συνέχισε: «Έτσι λοιπόν, την περίοδο που ήμουν στον Ολυμπιακό είχα εισηγηθεί να αποκτηθεί ο Γιάννης, στην ομάδα και μάλιστα, όταν ήταν σε μικρή ακόμα ηλικία. Ταυτόχρονα και όταν έφυγα από την ομάδα του Πειραιά και πριν ακόμα πάω στην Εφες Πίλσεν και πάλι είχα εισηγηθεί να τον πάρει η ομάδα. Μάλιστα, την περίοδο εκείνη, πολλές ευρωπαϊκές ομάδες είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους, για τον Γιάννη. Τότε, το θέμα της μεταγραφής – απόκτησης του, από την Εφες είχε «σκοντάψει» στο (γνωστό) θέμα σχετικά με το πρόβλημα της απόκτησης υπηκοότητάς τους. Γεγονός που αποτέλεσε και μία από τις αιτίες που δεν προχώρησε η μεταγραφή του».
«Παρόλα αυτά όμως, η όλη του εξέλιξη κάνει τόσο τους μπασκετικούς όσο και τους φιλάθλους, υπερήφανους, μας κάνει όλους μας υπερήφανους» τόνισε ο Έλληνας προπονητής και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «THE ROUTE» σχετικά με το αν αυτή η διάκριση του Γιάννη Αντετοκούμπο, είναι ικανή να βάλει ένα λιθαράκι ώστε να ξανανέβει το ελληνικό μπάσκετ, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Οποιοσδήποτε άνθρωπος σε οποιοδήποτε χώρο είναι ικανός «να εμπνεύσει» με τη διαδρομή του. Το μπάσκετ μπορεί να εξισώνει κοινωνικά πάρα πολλούς ανθρώπους, δηλαδή ένας αθλητής μπορεί να είναι φτωχός και κάποια στιγμή στην εξέλιξή του, να γνωρίσει έναν επιστήμονα».
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «νομίζω πως η διαδρομή του Γιάννη δεν αποτελεί μόνον έμπνευση για τους Έλληνες αλλά είναι «μέσο» και για το ίδιο το NBA», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «Δηλαδή, το NBA χρησιμοποιεί τη διαδρομή του, του Αντετοκούμπο, ώστε να καταφέρει να εμπνεύσει πάρα πολλά παιδιά στην Αμερική αλλά και σε όλο τον κόσμο».
Καταλήγοντας στις δηλώσεις του, στο “The Route” ο κ. Αγγέλου επεσήμανε: «Δε χρειάζεται να πω κάτι το ιδιαίτερο στο Γιάννη. Του εύχομαι να μπορεί να είναι υγιής, να συνεχίζει να κάνει αυτά που πιστεύει με πρώτα την οικογένεια του και τον περίγυρο του. Ν’ αποτελέσει σκοπό έμπνευσης για τους ανθρώπους του ίδιου του χώρου αλλά και για τους ανθρώπους που βλέπουν το μπάσκετ».
Το περιοδικό μας εύχεται καλές επιτυχίες στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας…
Σούπερ ομάδα στο Μουντομπάσκετ!!!