Νεα

Ένα ιστορικό “Εξοχικόν” που φιλοξένησε τους μεγάλους του ελληνικού τραγουδιού

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η UrbanAct εκκίνησε για το 2021 τo φεστιβάλ δημόσιων τοιχογραφιών “CityCall” στη πόλη του Βόλου, με μια ιδιαίτερη και πολυσήμαντη δημόσια τοιχογραφία, για το ιστορικό “Εξοχικόν Κέντρον ο Πέτρος”. 

Ιδιοκτήτης του “κέντρου” ήταν ο Πέτρος Τσουμαλής και πέρασαν από το χώρο του πολλοί μουσικοί όπως οι Καλδάρας, Κουγιουμτζής, Μητσάκης, Βαμβακάρης, Κελαηδόνης, Ζαγορέος, Καρανικόλας, Μανήσαλης, Λαδόπουλος, Χασαπάκης, Ματζίρης, Λιάνος, Ρένα Μπόρα κ.α.

Η τοιχογραφία υλοποιήθηκε σε επιφάνεια στον χώρο στον οποίο λειτουργούσε το “κέντρο”, νυν πλατεία, στη συμβολή των οδών Μαιάνδρου και Καισαρείας στη Νέα Ιωνία.

Η τοιχογραφία εντάσσεται στο κύκλο των ιδιαίτερων τοιχογραφιών κοινωνικού περιεχομένου που ξεκίνησε πριν χρόνια, για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της πόλης, με την σειρά των τοιχογραφιών έναντι του Μουσείου Πόλης.Η τωρινή τοιχογραφία εστιάζει στη διάσωση της μνήμης για το “Εξοχικόν Κέντρον ο Πέτρος”, με μια αποτύπωση εικόνων οι οποίες ελήφθησαν από αρχειακό υλικό και φωτογραφίες κατοίκων και φορέων της πόλης.

Η τοιχογραφία εκκινεί με έναν χάρτη της Μικρασίας εις ανάμνηση της περιοχής από την οποία είχε έρθει ο ιδιοκτήτης του “κέντρου” Πέτρος Τσουμαλής.

Στη σκηνή με τη χορευτική φιγούρα της τραγουδίστριας Μαίρη Ταμ, υπάρχει και η εικόνα του ιδιοκτήτη Πέτρου Τσουμαλή. Παράλληλα φιλοτεχνήθηκε και μια προσωπογραφία τιμής ένεκεν στον Μιχάλη Αχειλά (Αξαρλή), ενός από τους μοναδικούς αριστοτέχνες μουσικούς στο κανονάκι, που ήρθαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Εγκαταστάθηκε στην Νέα Ιωνία στην Μαιάνδρου και ήταν ο πατέρας του  Παναγιώτη Αχειλά, μουσικού στο βιολί και στο κανονάκι (με  δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε η Σχολή Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής στη Νέα Ιωνία).

Ο δημιουργός του έργου, που αποτύπωσε την τοιχογραφία με το μοναδικό στυλ γραφής του, είναι ο streetartist Same84.

To πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την αιγίδα του Δήμου Βόλου και την υποστήριξη του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Στον χώρο έχει τοποθετηθεί και ταμπέλα επεξηγηματική του έργου και των εικόνων που αποτυπώνονται.