Πολιτισμος

Η «Τέχνη του δρόμου» στον Βόλο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Στην πόλη των Αργοναυτών, τον Βόλο, έκανε στάση η εκπομπή της ΕΡΤ3 «Η Τέχνη του Δρόμου» και ο γνωστός street artist Same84, ο οποίος φιλοτέχνησε το εμβληματικό έργο με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στα Σεπόλια.

Σ’ένα μοναδικό ταξίδι, λοιπόν, στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, κατέγραψε ιστορίες και μύθους, εικόνες που μαγεύουν και συναρπαστικές αφηγήσεις των ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους, συνεχίζοντας, έτσι, το καλλιτεχνικό οδοιπορικό του στην ελληνική περιφέρεια.

Στην πόλη που βρίσκεται στον μυχό του Παγασητικού κόλπου και στους πρόποδες του βουνού των Κενταύρων, του Πηλίου, ο Same84 έμαθε πολλά: για το μυθικό πλοίο των Αργοναυτών, τον διάσημο ζωγράφο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο που γεννήθηκε στο Βόλο και έζησε από τρυφερή ηλικία, τη δημιουργία ενός σύγχρονου, για την εποχή, σιδηροδρομικού σταθμού, για το υπαίθριο πάρκο των Γλυπτών Στην παραλία του Αναύρου. Αλλά, και για τη ζωή και τα ταξίδια του θρυλικού λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, ο οποίος πέρασε από την περιοχή και άφησε το δικό του ενθύμιο στην ιστορία. Και, φυσικά, για τον σύγχρονο Βόλο, με τα διάσημα τσιπουράδικα που απλώνονται σε όλο το μήκος της παραλιακής λεωφόρου, τους φιλόξενους κατοίκους και τις ξεχωριστές ιστορίες που έχουν να μοιραστούν, άλλοτε πλέοντας με ένα ιστιοπλοϊκό και άλλοτε εξερευνώντας την ομορφιά στο βυθό της θάλασσας.

Στον τοίχο του Δημοτικού Σχολείου στο κέντρο του Βόλου ο Same84 δημιούργησε ένα ακόμη νέο graffiti (σ.σ. Μετά το 10ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, πολυκατοικία οδού Θησέως, Αγροτικό Συνεταιρισμό Δήμητρα, το κολυμβητήριο της πόλης κ.ά.) αφηγούμενος με χρώματα και σχέδια όλα όσα του έδωσαν έμπνευση. Η Τέχνη του Δρόμου άφησε το δικό της αποτύπωμα σε μια ακόμα πόλη της Ελλάδας.

https://theroute.gr/o-kyriakos-iosifidis-syntonistis-programmaton-tis-urban-act-mila-sto-route/

Ήρθε στον Βόλο που αποτελεί πλέον ένα υπαίθριο Μουσείο Τοιχογραφίας με περισσότερες από 50 παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο.

Αθόρυβα, υπεύθυνα, οργανωμένα, με συνέπεια και μεράκι η καλλιτεχνική ομάδα Urbanact δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, με τη συνεργασία ταλαντούχων γκραφιτάδων, street artists, κ.ά. προωθεί την τέχνη της δημόσιας τοιχογραφίας. Μεταξύ των σημείων που άφησε την σφραγίδα της και ο κεντρικός σταθμός της ΚΤΕΛ Υπεραστικών Γραμμών Ν. Μαγνησίας.

https://theroute.gr/citycall-nea-dimosia-toichografia-ston-volo/