Ταξιδια

Ήξερες ότι…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Το Route φιλοξενεί και σε αυτό το τεύχος τη νέα στήλη με χρηστικά, ιστορικά θέματα και πληροφορίες για διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας σε προορισμούς όπου ταξιδεύουν τα λεωφορεία της ΚΤΕΛ Μαγνησίας

ΑΘΗΝΑ

Δεν χρειάζεται να είστε… παλιός φαν της Λάμψης και του περίφημου Δράκου για να διαβάσετε την ιστορία που συνοδεύει ένα από τα πιο ψηλά κτήρια της Αθήνας (σ.σ. ο Πύργος των Αθηνών είναι το μεγαλύτερο)…Το γυάλινο κτίριο της Λεωφόρου Κηφισίας, με 80 μέτρα ύψος και 25 ορόφους, είναι εμβληματικό για την πρωτεύουσα, καθώς αποτέλεσε στην ουσία το πρώτο «business center».Η Atrina είναι ο ουραναξύστης των Βορείων Προαστίων της πιο επιτυχημένης σαπουνόπερας της ελληνικής τηλεόρασης, Λάμψης του Νίκου Φώσκολου.

ΒΟΛΟΣ

Ο Βόλος είχε την δική του Σκάλα του…Μιλάνου. Αυτό το ιστορικό ταβερνάκι είναι ο πιο νωπός θρύλος στην ιστορία όχι μόνο του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού αλλά και του λαϊκού πολιτισμού. Στη «Σκάλα» επικρατούσαν άγραφοι κώδικες. Το νταηλίκι, το ξεσάλωμα, τα τσιγαριλίκια δεν είχαν θέση εδώ. Σε αντίθεση με ό, τι συμβαίνει στα νυχτερινά κέντρα του συρμού, όπου οι φίρμες εμφανίζονται μετά τα μεσάνυχτα, εδώ το πρόγραμμα άρχιζε νωρίς και τελείωνε αυστηρά γύρω στη μία. Μια μεγάλη χορωδία, με μαέστρους τους αδελφούς Μιλάνου. Η «Σκάλα του Μιλάνου» έκλεισε το 2006, ύστερα από 80 και πλέον χρόνια λειτουργίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ένα ιστορικό κτήριο της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Ερμού και Αγίας Σοφίας, πέρασε στα χέρια του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Το κόκκινο επιβλητικό κτίριο, με την ανυπέρβλητη ομορφιά και την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική στέκεται εδώ και δεκαετίες στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Το τριώροφο κτίριο, το “κόκκινο σπίτι” γνωστό και ως “μέγαρο Λόγγου” είναι έργο του αρχιτέκτονα Τζενάρι. Και από εκεί ξεκινάει ο “Θρύλος μυστηρίου” που κρύβει αυτό το σπίτι: Η «Ανώνυμος Οικοδομική Εταιρία Νέων Χωρών» που κατασκεύασε το κτίριο, χρεοκόπησε παραδόξως λίγο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου ενώ η τεράστια βιομηχανική μονάδα του Λόγγου στην Νάουσα καταστράφηκε από πυρκαγιά. Όλα αυτά έδωσαν τροφή για σενάρια και η η όψη του κτιρίου με τα χρόνια δημιούργησε διαφόρους μύθους. 

ΛΑΡΙΣΑ

Ο Ένιο Μορικόνε, ο ιταλός συνθέτης που έκανε γνωστά τα «σπαγγέτι γουέστερν» χάρη στη μουσική του, πέθανε σε ηλικία 91 ετών, αλλά αγαπήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους, όπως και στην Ελλάδα. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος από το 2011 έχει στόχο να προωθήσει το μουσικό έργο του Μορικόνε που μετράει πάνω από 500 συνθέσεις για κινηματογραφικές ταινίες. Ο Κωνσταντίνος Παπακώστας, ως πρόεδρος του Συλλόγου, ήταν ο εμπνευστής της ιδέας να δημιουργηθεί ένα τεράστιο γκράφιτι στη Λάρισα προς τιμήν του συνθέτη. Η τεραστίων διαστάσεων τοιχογραφία είναι από σπάνιο εξώφυλλο δισκογραφικής του συλλογής και κοσμεί την πολυκατοικία που βρίσκεται στην οδό Μανωλάκη.

ΗΠΕΙΡΟΣ

Ένα πανέμορφο εκκλησάκι τραβάει τα βλέμματα και αναμένεται να γίνει πόλος έλξης αμέτρητων τουριστών και πιστών.

Το εκκλησάκι είναι χτισμένο μέσα σε ένα υπεραιωνόβιο δέντρο, (δρυς), προς τιμήν του Αγίου Παΐσιου και βρίσκεται στο χωριό Αγία Βαρβάρα στην Κόνιτσα. Ο Άγιος συνήθιζε να περνά από κει όταν ήταν νέος, μέχρι να φτάσει στο κοντινό χωριό Αμάραντος, για να εκτελέσει ξυλουργικές εργασίες. Το αδύναμο ευλογημένο δέντρο θωρακίστηκε εσωτερικά με πέτρα από την περιοχή και μετατράπηκε σε δενδροκκλησιά. Το ύψος της εκκλησίας είναι 2.10 μέτρα και μέσα φιλοξενείται η εικόνα του Αγίου Παΐσιου, ένα καντηλάκι και ένα μανουάλι.

ΠΑΤΡΑ

Η γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με προδιαγραφές να αντέξει σε σεισμό μεγαλύτερο από αυτόν που σημειώθηκε στις 17 Αυγούστου 1999 στο Ιζμίτ της Τουρκίας, ο οποίος ήταν μεγέθους 7,4 της Κλίμακας Ρίχτερ. Έχει υπολογιστεί, επίσης, πως αντέχει σε ενδεχόμενη σύγκρουση δεξαμενοπλοίου με εκτόπισμα 180.000 τόνων, καθώς και σε ταχύτητα ανέμου 265 χλμ./ώρα, ταχύτητα που αντιστοιχεί σε τυφώνα Κατηγορίας 5, το ανώτατο δυνατό επίπεδο στην Κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον. Τέλος, η γέφυρα είναι σχεδιασμένη να απορροφά πιθανές μετατοπίσεις μεταξύ δύο βάθρων, σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.

ΤΡΙΚΑΛΑ

Αναγνωρίστηκε επίσημα ως ιαματικός ο φυσικός πόρος Ριζώματος στον Δήμο Τρικκαίων και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (3047/29-7-2018). Πρόκειται για την πρώτη αναγνωρισμένη ιαματική πηγή στην περιοχή των Τρικάλων, η οποία έχει την υψηλότερη συγκέντρωση υδρόθειου από πλήθος άλλων γνωστών ιαματικών πηγών. Συγκεκριμένα, αναγνωρίζεται ως ιαματικός ο φυσικός πόρος Ριζώματος του Δήμου Τρικκαίων (αντλούμενη γεώτρηση) για λουτροθεραπεία, με ιαματικές ιδιότητες που ενδείκνυνται για ρευματικές παθήσεις, χρόνιους ρευματισμούς, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, παθήσεις νευρικού συστήματος.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Ήταν 5 Δεκεμβρίου 1959, παραμονή του Αγίου Νικολάου. Ούτε δύο μήνες δεν είχαν περάσει από την ολοκλήρωση των έργων στη Λίμνη Πλαστήρα.Εκείνο το βράδυ, 20 άνθρωποι, που είχαν όλοι εργαστεί για την κατασκευή της λίμνης, αποφάσισαν να μεταβούν από την περιοχή “Τσαρδάκι” στο Νεοχώρι. Μοναδικός τρόπος για να πραγματοποιήσουν το, σύντομο αυτό, ταξίδι, ήταν με βάρκα, καθώς οι παλιοί δρόμοι είχαν κατακλυστεί από τα νερά της λίμνης και δεν είχε κατασκευαστεί  νέο οδικό δίκτυο. Στην περιοχή, επικρατούσε εκείνο το βράδυ σφοδρή κακοκαιρία.Λίγο πριν φτάσουν στα μισά της διαδρομής, η βάρκα δεν άντεξε στον δυνατό αέρα και τις άσχημες καιρικές συνθήκες και αναποδογύρισε. Και οι 20 επιβαίνοντες, όλοι άντρες, βρέθηκαν στα παγωμένα νερά της λίμνης. Σωσίβια ή άλλα σωστικά μέσα δεν υπήρχαν. Κανείς τους δεν ήξερε κολύμπι.

ΛΑΜΙΑ

Και η Λαμία έχει το Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη. Ο Εύζωνας, μνημείο στον ‘Αγνωστο Στρατιώτη του Βαλκανικού Πολέμου, βρίσκεται στην πλατεία Πάρκου στο κέντρο της πόλης. Στο πέρασμα των χρόνων πολλοί στρατιώτες έδωσαν τη ζωή τους και έπεσαν στα πεδία μαχών χωρίς να αναγνωριστούν ή να ανεβρεθούν οι σωροί τους. Η ανάγκη να εκπροσωπηθούν όλοι οι άγνωστοι πεσόντες και να επιτευχθεί η απονομή επίσημης συνολικής τιμής στη μνήμη των υπερ πατρίδος πεσόντων στρατιωτών οδήγησε τα έθνη στη δημιουργία ενός συμβολικού μνημείου, τον τάφο του άγνωστου στρατιώτη. 

ΚΟΖΑΝΗ

Εκτός από σημαντικά μουσεία, η Κοζάνη διαθέτει και τη δεύτερη μεγαλύτερη δημοτική βιβλιοθήκη της χώρας. Η Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη της Κοζάνης ( www.kozlib.gr/DNN/Default.aspx?alias=www.kozlib.gr/DNN/kovwebel) θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες της χώρας ενώ έχει στην κατοχή της πάνω από 100.000 τόμους, εκ των οποίων μεγάλος αριθμός είναι μοναδικοί στον κόσμο. Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε στην πόλη κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και είναι ο βασικός λόγος που η Κοζάνη λογίζεται σαν η «πόλη του Βιβλίου».

ΑΓΡΙΝΙΟ

Περίπου 7 χιλιόμετρα μακριά από το Αγρίνιο, στο οπτικό σας πεδίο θα βρεθεί η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, η οποία συνδέεται δυτικά με τη γειτονική λίμνη Λυσιμαχία. Με μεγάλη βιοποικιλότητα και φυσικό ομορφιά, η Τριχωνίδα αποτελεί μία από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που συναντάται η βίδρα, ζώο συγγενικό με το κουνάβι. Στη λίμνη υπάρχουν επίσης περισσότερα από 200 είδη πουλιών, 25 είδη ψαριών, αλλά και πανέμορφα δάση από πλατάνια, λεύκες, ιτιές και πικροδάφνες στις όχθες της.