Νεα

O χρησμός του CEO της πλατφόρμας Airbnb για τα ταξίδια

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η πανδημία του κορωνοϊού θα αλλάξει τον τομέα των ταξιδιών, προβλέπει ο CEO της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι που είδε τον γίγαντα βραχυπρόθεσμων μισθώσεων να μετρά απώλειες 1 δισ. ευρώ κατά τον πρώτο μήνα της πανδημίας. 

Η Airbnb ολοκλήρωσε το καλοκαίρι της με ένα απίθανο comeback, επιστρέφοντας από μία πτώση 90% στις κρατήσεις, επιτυγχάνοντας αύξηση 22% στην καταναλωτική δαπάνη σε ετήσια βάση τον Ιούλιο και υποβάλλοντας τα σχετικά έγγραφα για την πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά της στο Χρηματιστήριο.

«Κάποια πράγματα θα επιστρέψουν και άλλα όχι», λέει ο Chesky, προβλέποντας πώς θα είναι τα ταξίδια μετά τον Covid-19. «Κάποια στιγμή θα γίνουν ισχυρότερα από ποτέ. Αλλά όταν επιστρέψουν, θα είναι διαφορετικά». Μεταξύ των πραγμάτων που θα λείπουν, όπως προβλέπει, είναι και τα εξής: υπερτουρισμός, επαγγελματικά ταξίδια. 

Ο mr Airbnb έχει πολλά να πει για το μέλλον των ταξιδιών που δεν αποτυπώνονται στους αριθμούς. Αυτό που βλέπουμε, λέει, «είναι μια τεράστια επανάσταση» που «αλλάζει το πρόσωπο των ταξιδιών για πάντα. Μερικοί άνθρωποι περιμένουν ότι ο κόσμος θα επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση. Αλλά η αλλαγή κυλά προς τα εμπρός – όχι προς τα πίσω», προβλέποντας την άνοδο νέων προορισμών και μικρών πόλεων.

«Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων ταξίδευαν σε λίγες πόλεις, τις μεγάλες, εμβληματικές διεθνείς πρωτεύουσες. Το φαινόμενο του υπερτουρισμού έφτασε στο σημείο καμπής», δήλωσε, αναφερόμενος σε τουριστικούς κόμβους όπως το Άμστερνταμ, η Νέα Υόρκη και η Βενετία. Πλέον, αυτοί οι προορισμοί που συγκέντρωναν μεγάλα πλήθη, όχι μόνο δεν είναι προσβάσιμοι στους ταξιδιώτες από άλλες χώρες- λόγω των περιορισμών- αλλά παράλληλα είναι κόντρα σε αυτό που αναζητούν τώρα οι άνθρωποι: φύση, απόσταση, χώρος που μπορούν να αναπνεύσουν, χωρίς τον φόβο της πολυκοσμίας.   

«Ο κόσμος ανακαλύπτει τώρα μικρές πόλεις, μικρές κοινότητες. Ανακαλύπτουν πάρκα, ερωτεύονται την ύπαιθρο και συνειδητοποιούν ότι μπορούν να πάνε σε κάθε είδους άλλα μέρη. Αυτή είναι μια μη αναστρέψιμη τάση», τονίζει. 

Πάντως, ο CEO του Airbnb εκτιμά ότι αυτό δεν θα είναι μια μόνιμη κατάσταση. «Σίγουρα δεν είναι ο θάνατος των πόλεων. Οι άνθρωποι θα απομακρυνθούν τα ερχόμενα χρόνια και οι τιμές θα πέσουν. Μετά, μια νέα γενιά θα ανακαλύψει εκ νέου τις πόλεις και αυτό πιθανόν θα οδηγήσει στην αναγέννηση», εξήγησε. Πόσο θα πάρει αυτό; Το πολύ 3-5 χρόνια, σύμφωνα με τον ίδιο. «Όσο μεγαλύτερη είναι η πόλη, τόσο περισσότερο πιστεύω ότι θα χρειαστεί για να ανακάμψει», συμπλήρωσε.