Πολιτισμος

Όταν η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί τέχνη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Το πρώτο βραβείο που δόθηκε σε μια εικόνα, σε έναν διαγωνισμό τέχνης στο Κολοράντο των ΗΠΑ, προκάλεσε αντιδράσεις στον κύκλο των καλλιτεχνών και γέννησε μια σειρά από ερωτήματα, όπως εάν η τέχνη μπορεί να δημιουργηθεί από έναν υπολογιστή και τι ακριβώς σημαίνει να είσαι καλλιτέχνης.

Τον Αύγουστο λοιπόν ο Τζέισον Άλεν, σχεδιαστής παιχνιδιών, κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία «digital arts/digitally-manipulated photography» στον διαγωνισμό Καλών Τεχνών της Πολιτείας του Κολοράντο. Το έργο του, με τίτλο Space Opera Theatre, δημιουργήθηκε με το Midjourney, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να παράγει λεπτομερείς εικόνες.

«Με γοητεύει αυτή η εικόνα. Την αγαπώ. Και πιστεύω ότι όλοι πρέπει να το δουν», είπε ο Άλεν στο CNN Business.

Ο ορισμός για την κατηγορία στην οποία διαγωνίστηκε ο Άλεν δηλώνει ότι η ψηφιακή τέχνη αναφέρεται σε έργα που χρησιμοποιούν «ψηφιακή τεχνολογία ως μέρος της δημιουργικής διαδικασίας ή της διαδικασίας παρουσίασης». Ο Άλεν δήλωσε ότι το Midjourney χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει την εικόνα του όταν συμμετείχε στον διαγωνισμό.

Η νίκη του Άλεν άρχισε να γίνεται γνωστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντας ποικίλα σχόλια. Αρκετοί καλλιτέχνες εξέφρασαν την οργή τους λόγω της χρήσης AI για τη δημιουργία της εικόνας.