Συνεντεύξεις

Μιχάλης Αεράκης στο R: «Το θέατρο με βοήθησε να ανακαλύψω ποιος είμαι»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ο Μιχάλης Αεράκης πήρε από μικρό παιδί τη ζωή στα χέρια του.  

Από την ηλικία 11 ετών πουλούσε λαχεία στους δρόμους του Ηρακλείου για να βγάζει τα προς το ζην, ενώ στα όνειρα που έκανε για το μέλλον του, η υποκριτική δεν υπήρχε σε αυτά ούτε καν σαν… υποψία. 

Όπως τα περισσότερα αγόρια, έτσι κι αυτός, όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής. Μάλιστα ανήκε στον ΟΦΗ, έχοντας μεγάλες βλέψεις για να καταφέρει να γίνει επαγγελματίας. 

Εντούτοις έμελλε να παίξει μεγάλη… μπάλα στο θέατρο, το οποίο δεν το κρύβει ότι ήταν, είναι και θα παραμείνει η μεγάλη του αγάπη, μολονότι μετράει σημαντικές συνεργασίες και στον χώρο της τηλεόρασης.  Τελευταία εξ΄αυτών ο «Σασμός». Tη δημοφιλή σειρά του Alpha, όπου πρωταγωνιστεί από την περυσινή σεζόν, υποδυόμενος τον ρόλο του παπά-Μιχάλη. 

Ο σπουδαίος Κρητικός ηθοποιός, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο «Route», μας μίλησε για τις εξελίξεις στον β’ κύκλο του «Σασμού», που αναμένονται καταιγιστικές, σχολίασε το γεγονός ότι τη φετινή τηλεοπτική σεζόν υπάρχει μεγάλη αύξηση των σειρών μυθοπλασίας, ενώ μας μίλησε με λατρεία για το θέατρο, που, όπως τόνισε, τον βοήθησε να ανακαλύψει ποιος είναι. 

Παράλληλα, με τη φωνή του να έχει αποκτήσει νοσταλγικό τόνο, θυμήθηκε τις διακοπές του στα χωριά του Πηλίου, που του έχουν μείνει στην καρδιά του και το αξέχαστο ταξίδι του στην μακρινή Σεούλ, που είχε έντονη αύρα από Καζαντζάκη και Θεοδωράκη. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ROUTE

“Δεν είχα όνειρο ποτέ να γίνω ηθοποιός. Από μικρός μπήκα στα βάσανα της βιοπάλης”

Αν και μετά την τεράστια επιτυχία του Σασμού άπαντες έχουν μάθει τη σπουδαία πορεία σας στον χώρο της υποκριτικής θα θέλαμε να μας πείτε με λίγα λόγια πως ασχοληθήκατε με την ηθοποιία, για τους λιγοστούς που ίσως δεν γνωρίζουν… 

Δεν είχα όνειρο ποτέ να γίνω ηθοποιός. Από μικρός μπήκα στα βάσανα της βιοπάλης και συγκεκριμένα από την ηλικία των 12 ετών, πουλώντας λαχεία στο Ηράκλειο και κάνοντας ό,τι δουλειά μπορεί να φανταστεί κάποιος μέχρι που ήρθα σε επαφή με το θέατρο. Τότε ήμουν 25 ετών. Ήρθα σε επαφή με μία ερασιτεχνική ομάδα και αμέσως μαγεύτηκα από το θέατρο και είπα ότι αυτή είναι η δουλειά που αναζητούσα τόσα χρόνια. Από τότε ασχολήθηκα επαγγελματικά με το θέατρο, έχοντας έκτοτε διαγράψει μία πορεία 40 ετών σε αυτόν τον χώρο. 

Τα τελευταία δύο χρόνια σας θαυμάζουμε στη μικρή οθόνη, ωστόσο σχεδόν όλη σας τη καριέρα την έχετε αφιερώσει στο θέατρο. Το θέατρο για εσάς είναι το λιμάνι σας; 

Το θέατρο είναι αυτό που με βοήθησε να ανακαλύψω ποιος είμαι. Από τις πολλές αναγνώσεις και διαδρομές που έχω κάνει μέσα από συγγραφείς που έχω υπηρετήσει, από αρχαίο θέατρο μέχρι σύγχρονους συγγραφείς από όλον τον κόσμο. Αυτοί λοιπόν με βοήθησαν να ανακαλύψω άγνωστες πτυχές του εαυτού μου. Αυτό είναι το μεγάλο μου κέρδος μέσα από τη δουλειά που διακονώ 40 ολόκληρα χρόνια. 

Ο Σασμός επέστρεψε και οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές. Πιστεύετε ότι η σειρά θα έχει την ίδια απήχηση στο κοινό και στον β’ κύκλο της; 

Χωρίς δεύτερη σκέψη θα σου πω ναι. Ναι γιατί στηρίζεται πάνω σε ένα πολύ δυνατό σενάριο, με συνεχείς ανατροπές, οι οποίες θα υπάρχουν και στον δεύτερο κύκλο αλλά και γιατί σε αυτόν παίζει μία σπουδαία ομάδα ηθοποιών. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί για πρώτη μου φορά συναντώ τόσο πολλούς καλούς και άξιους ηθοποιούς σε μία καθημερινή τηλεοπτική σειρά. Αυτοί είναι οι δύο κυριότεροι λόγοι που με κάνουν να πιστεύω ότι ο Σασμός και στον β’ κύκλο του θα βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων του τηλεοπτικού κοινού. 

“Μικρός πουλούσε λαχεία, ξεκίνησε ποδόσφαιρο στον ΟΦΗ και πλέον σαρώνει σε τηλεόραση και θέατρο”

Στον β’ κύκλο έρχεται ο Στέλιος Μάινας ως Παύλος Βρουλάκης ζητώντας εκδίκηση για τον φόνο του ανιψιού του. Θα ανοίξει νέος κύκλος αίματος; 

Να το πω διαφορετικά: για να φτάσουμε στο φως πρέπει να περάσουμε πρώτα από το τούνελ του σκοταδιού. Μετά από όλα αυτά που γίνονται και διαδραματίζονται, με τους άδικούς σκοτωμούς θα επέλθει η κάθαρση. Και στο τέλος το σκοτάδι θα δώσει τη θέση του στο φως, γιατί το φως μας ενδιαφέρει μέσα από αυτήν τη σειρά.  

Είδαμε τον Μαθιό να συλλαμβάνεται για τον φόνο του Άγγελου. Θα βρεθεί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής ή τη θέση του θα πάρει η Καλλιόπη; Θα αποκαλυφθεί σύντομα ο φονιάς του; 

Και οι δύο θα βρεθούν πίσω από τα κάγκελα, ωστόσο θα αποδειχθεί ότι κάποιος άλλος έχει κάνει αυτόν τον φόνο. 

Ο παπά Μιχάλης γνώριζε ότι ο Παύλος Βρουλάκης είναι ζωντανός; Όλα αυτά τα χρόνια είχε επικοινωνία μαζί του; Πώς θα αντιδράσει ο παπά Μιχάλης; 

Ο παπά Μιχάλης και ο Παύλος Βρουλάκης είναι από μικρά παιδιά φίλοι και έχουν μία πολύ δυνατή σχέση που τους ενώνει εδώ και χρόνια. Μαζί σχεδίασαν και αποφάσισαν  να εξαφανιστεί ο Παύλος για να σταματήσει ο κύκλος του αίματος και η εκδίκηση. Ασφαλώς και ο Παπάς είναι γνώστης και βοήθησε ώστε να φύγει και να εξαφανιστεί ο Παύλος Βρουλάκης από το χωριό. Εγώ θα προσπαθήσω να καταπραΰνω την οργή του Παύλου, γιατί έρχεται για να πάρει εκδίκηση. Ο ρόλος μου λοιπόν, πέρα από τη φιλία μας θα είναι να τον ηρεμήσω και να τον ησυχάσω, προκειμένου να μη γίνουν χειρότερα τα πράγματα. Τώρα αν τα καταφέρει ή όχι θα φανεί στην πορεία. 

“Οι διακοπές του στα χωριά του Πηλίου του έχουν μείνει στην καρδιά του”

Γενικά προβλέπεται μία τηλεοπτική σεζόν με τεράστιο ενδιαφέρον. Πως κρίνετε το γεγονός ότι έχουν γίνει πολλές σειρές που σχετίζονται με τη μυθοπλασία; Θα είναι μεγαλύτερος ο ανταγωνισμός φέτος;  

Είναι πολύ θετικό για το τηλεοπτικό κοινό ότι θα υπάρχουν πολλές σειρές μυθοπλασίας. Για να ξεφύγει από την εύκολη τροφή που του έδινε η τηλεόραση τα περασμένα χρόνια. Είναι εξαιρετικό ότι πολλά κανάλια κάνουν σειρές μυθοπλασίες. Ότι θα υπάρχει ένας συναγωνισμός ή ανταγωνισμός, πείτε το όπως θέλετε, αυτό αφορά τα ίδια τα κανάλια. Εμείς σε όποια σειρά παίζουμε κοιτάμε με την ίδια υπευθυνότητα να κάνουμε τη δουλειά μας. 

Αν μπορούσατε να κλείσετε τα μάτια και να ταξιδέψετε σε ένα μέρος, ποιο θα ήταν αυτό;  Μόνο η Κρήτη… 
Έχετε κάνει διακοπές στον Βόλο, στο Πήλιο ή τις Σποράδες; 

Έχω παίξει αρκετές φορές στον Βόλο και με το εθνικό θέατρο πριν πολλά χρόνια και με το θεσσαλικό, με το οποίο έχω συνεργαστεί. Έχω επισκεφτεί και έχω μείνει σε πολλά χωριά του Πηλίου και είναι μέσα στις ωραίες εικόνες που κουβαλάω μαζί μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι σήμερα. 

Ποιο ταξίδι που έχετε κάνει σας έχει μείνει αξέχαστο; 

Το πιο μακρινό μου ταξίδι, που έχει κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση. Αυτό ήταν το 1988 στη Σεούλ, όπου αντίκρισα έναν εντελώς διαφορετικό πολιτισμό. Πήγαμε με το εθνικό θέατρο για να παρουσιάσουμε τον Οιδίποδα Τύραννο. Χάρηκα διπλά και τριπλά γιατί δεν ήξεραν ούτε καν που βρίσκεται η Ελλάδα. Δεν ήξεραν για την πατρίδα μας.  Γνώριζαν μόνο την Αρχαία Ολυμπία, καθώς είχαν λάβει τη φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον Θεοδωράκη και τον Καζαντζάκη. Όταν λοιπόν τους είπαμε ότι η Αρχαία Ολυμπία είναι τμήμα της πατρίδας μας και ο Καζαντζάκης και ο Θεοδωράκης είναι πατριώτες από εκείνη τη στιγμή η αντιμετώπισή τους προς εμάς άλλαξε.  Σε σημείο να κυκλοφορήσουν εφημερίδες που πουλούσαν εκατομμύρια φύλλα, γράφοντας σε αυτές για εμάς ότι «Ήρθαν οι Ολύμπιοι Θεοί». Αυτό είναι κάτι που το σκέφτομαι ακόμη και τώρα και ανατριχιάζω.