Συνεντεύξεις

Ο Δ. Τσάπας, Διευθυντής Πωλήσεων Mercedes-Benz Ελλάς στο Route

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Τελευταίας γενιάς λεωφορεία, εξοπλισμένα με πρωτοποριακές τεχνολογίες, άνετα καθίσματα, προηγμένα συστήματα υποβοήθησης για την ασφάλεια των επιβατών και πληθώρα παροχών. Τα οχήματα της Mercedes συγκαταλέγονται στα κορυφαία παγκοσμίως και οι επιβάτες στη χώρα μας, έχουν το προνόμιο να απολαμβάνουν τις ανέσεις που προσφέρουν. 

Τα μοντέλα της γερμανικής φίρμας είναι ιδιαίτερη δημοφιλή στην Ελλάδα. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα και το ισχυρό όνομα που έχει «χτίσει» η μάρκα με το αστέρι, καθώς και στην επιτυχημένη εμπορική πολιτική της Mercedes-Benz Hellas. 

Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Τσάπα, Διευθυντή Πωλήσεων Λεωφορείων Mercedes-Benz και Setra. Ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται εν πολλοίς η επιτυχία της φίρμας στη χώρα μας, μιλά για το νέο Tourismo, τις προκλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο και την ηλεκτροκίνηση. Εκφράζει την άποψή του για την επόμενη μέρα στη χώρα μας και αναφέρεται με θερμά λόγια για τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων. 

Η Mercedes-Benz Ελλάς, του Ομίλου Daimler, διαθέτει το κύρος και την αξιοπιστία κορυφαίας εταιρείας που λειτουργεί πελατοκεντρικά, με δεδομένη την πολυετή τεχνογνωσία και την παγκόσμια εμπειρία

Η αυτόνομη οδήγηση είναι μία από τις πιο επαναστατικές τάσεις στη Daimler και ο Όμιλος επενδύει δισεκατομμύρια στην τεχνολογία αυτή

Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του έναν εξαιρετικά εργονομικό χώρο εργασίας και συστήματα τα οποία τον υποστηρίζουν ενεργά στην εκτέλεση των δρομολογίων

-Τον Δεκέμβριο του 2018, η Mercedes-Benz Hellas παρέδωσε τη μαζική παραγγελία των νέων υπερσύγχρονων λεωφορείων Tourismo 15RHD που δρομολογήθηκαν στους προορισμούς των ΚΤΕΛ Μαγνησίας και προστέθηκαν στα ήδη σύγχρονα οχήματα του στόλου. Ποια είναι τα οφέλη για το επιβατικό κοινό στον τομέα της μεταφοράς και της μετακίνησης;

Το ΚΤΕΛ Μαγνησίας αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά ΚΤΕΛ της Ελλάδας με κύρια προτεραιότητά του την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού αλλά και τη συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει. Η ανανέωση του στόλου του και η επιλογή του νέου υπερσύγχρονου λεωφορείου Tourismo της Mercedes-Benz αντικατοπτρίζει την τάση για παροχή κορυφαίας ποιότητας μετακινήσεων.

Με την ασφάλεια και την άνεση που προσφέρει αυτό το όχημα, οι επιβάτες μπορούν να χαλαρώσουν στα αναπαυτικά του καθίσματα και να απολαύσουν τη διαδρομή ή να εκμεταλλευτούν τις παροχές ψυχαγωγίας που είναι διαθέσιμες στα νέα λεωφορεία του στόλου, όπως το να συνδεθούν στο internet ή να παρακολουθήσουν κάποια ταινία. Με έναν οδηγό απόλυτα συγκεντρωμένο στο έργο του λόγω της εξαιρετικά εργονομικής θέσης οδήγησης και με ένα λεωφορείο το οποίο εξοπλίζεται με τα πιο σύγχρονα συστήματα ασφάλειας οι επιβάτες δεν χρειάζεται να ασχοληθούν με τίποτε άλλο εκτός από την απόλαυση της διαδρομής.

Αυτό το υπερσύγχρονο όχημα τι νέο προσφέρει (οδηγική εμπειρία, ευελιξία, ασφάλεια) στον επαγγελματία αυτοκινητιστή; 

Στο νέο Mercedes-Benz Tourismo, ο οδηγός έχει στη διάθεσή του έναν εξαιρετικά εργονομικό χώρο εργασίας και συστήματα τα οποία τον υποστηρίζουν ενεργά στην εκτέλεση των δρομολογίων χωρίς απρόοπτα. Χάρη στα νέα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης, το Tourismo προσφέρει ακόμα περισσότερη ασφάλεια τόσο για τον οδηγό όσο και για τους επιβαίνοντες. Εδώ και γενιές, τα λεωφορεία Tourismo συγκαταλέγονται στα ασφαλέστερα οχήματα της κατηγορίας τους. Χάρη στο νέο αεροδυναμικό σχεδιασμό του για χαμηλή κατανάλωση και περιορισμό θορύβου, το νέο σύστημα αναρτήσεων για ομαλή ποιότητα κύλισης, το υψηλής απόδοσης σύστημα κλιματισμού και θέρμανσης για ευχάριστη ατμόσφαιρα και φυσικά τα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης, η οδήγηση παύει να είναι έργο αλλά γίνεται απόλαυση.

-Που οφείλεται η επιτυχία της Mercedes στην Ελλάδα; 

Ο κυριότερος παράγοντας που ερμηνεύει τη μεγάλη επιτυχία της Mercedes-Benz στην Ελλάδα είναι φυσικά τα κορυφαίας ποιότητας λεωφορεία που προσφέρει. Η Mercedes-Benz Ελλάς ως 100% θυγατρική του Ομίλου Daimler, διαθέτει το κύρος και την αξιοπιστία που μόνο μια εταιρεία που λειτουργεί πελατοκεντρικά, με δεδομένη την πολυετή τεχνογνωσία και την παγκόσμια εμπειρία μπορεί να προσφέρει. 

Επιπρόσθετα, υποστηρίζει έμπρακτα τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων Mercedes-Benz και Setra με τα δύο ιδιόκτητα συνεργεία που διαθέτει στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, παρέχοντας κορυφαίες υπηρεσίες After Sales από προσωπικό απόλυτα εξειδικευμένο. Η γρήγορη και εγγυημένη διαθεσιμότητα όλων των γνήσιων ανταλλακτικών διασφαλίζει την άμεση επισκευή και κατ’ επέκταση τον περιορισμό των διαστημάτων ακινητοποίησης των λεωφορείων. Τέλος, η Mercedes-Benz Ελλάς διαθέτει και δύο κέντρα μεταχειρισμένων λεωφορείων Bus Store σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με προσωπικό που γνωρίζει τα πάντα για τα λεωφορεία. 

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας αυτή τη στιγμή;

Μία από τις βασικότερες απαιτήσεις του κλάδου των μεταφορών, την οποία καλούμαστε να ικανοποιήσουμε, είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους. Για το λόγο αυτό τα οχήματά μας διαθέτουν τεχνολογία και εξοπλισμό που προάγουν τόσο τη μείωση του κόστους κτήσης όσο και τη μείωση του κόστους χρήσης. Φυσικά, ο όμιλος Daimler δεν σταματά εδώ, συνεχίζει να επενδύει στην εξέλιξη των προϊόντων της προς κάθε κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να ακολουθήσουν την τάση της εποχής για μειωμένες ή ακόμα και μηδενικές εκπομπές ρύπων επενδύοντας σε νέες μορφές κινητικότητας όπως τα υβριδικά συστήματα κίνησης και η ηλεκτροκίνηση καθαυτή. Η Mercedes-Benz πρόσφατα παρουσίασε το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο αστικό λεωφορείο, το eCitaro, το οποίο ήδη κυκλοφορεί και εκτελεί δρομολόγια στη Γερμανία.

Στον κλάδο μας, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η παροχή ολιστικών λύσεων για μειωμένο λειτουργικό κόστος, ασφάλεια και μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών που θα διευκολύνουν τον οδηγό στην καθημερινότητά του. 

– Η τεχνολογία προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Αυτόνομη οδήγηση, ηλεκτροκίνηση, αυτόματο φρενάρισμα με ανίχνευση πεζών, κάμερες στη θέση των καθρεπτών, συνδεσιμότητα, πρωτοποριακά συστήματα υποβοήθησης. Ποια θεωρείτε ότι είναι η πιο επαναστατική τεχνολογία, αυτή που θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια όλα όσα γνωρίζαμε έως τώρα; 

Μπορεί η αυτόνομη οδήγηση να μην μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα στο επίπεδο που ο οδηγός δεν θα έχει καθόλου συμμετοχή στον έλεγχο του οχήματος, αλλά μαζί με την ηλεκτροκίνηση αποτελούν τα επόμενα άλματα της αυτοκίνησης, τα οποία θα ανατρέψουν όλα όσα θεωρούμε μέχρι σήμερα δεδομένα και θα αλλάξουν όχι μόνο τον τρόπο μετακίνησης αλλά και τις συνήθειες μας.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η αυτόνομη οδήγηση είναι μία από τις πιο επαναστατικές τάσεις στη Daimler και ο Όμιλος επενδύει δισεκατομμύρια στην τεχνολογία αυτή. Με στόχο και όραμα για το μέλλον, ως διαμορφωτές των τάσεων στο χώρο της αυτοκίνησης, αντί για μεμονωμένες λύσεις, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο συνολικό σύστημα που θα προσφέρει αισθητή προστιθέμενη αξία στους πελάτες μας.

– Πιστεύετε ότι στη χώρα μας θα καταφέρουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της ηλεκτροκίνησης; 

Σήμερα στην Ευρώπη ο αριθμός των ηλεκτροκίνητων οχημάτων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο. Τα ηλεκτρικά λεωφορεία κατέχουν αυτήν τη στιγμή, μαζί με τα υβριδικά, ένα μερίδιο περίπου 10% της Ευρωπαϊκής αγοράς, η τάση όμως είναι σταθερά ανοδική. Είναι χαρακτηριστικό ότι βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής επιτροπής της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου με αντικείμενο τη σύνταξη Οδηγίας που θα προβλέπει ότι το 50% των νέων αστικών λεωφορείων από το 2025 και το 75% από το 2030 θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά. 

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά στο πλαίσιο της συμμόρφωσής μας με τις κοινοτικές οδηγίες σύντομα θα αρχίσουν να γίνονται τα πρώτα βήματα για τον εναρμονισμό μας. Ήδη οι πρώτες συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από τους οργανισμούς αστικών συγκοινωνιών Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Το μέλλον άλλωστε και στις αστικές συγκοινωνίες είναι κυκλοφορία με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Είμαι αισιόδοξος, διότι ο Έλληνας δεν είναι αρνητικός στις εξελίξεις – απλά χρειάζεται το χρόνο του για να προσαρμοστεί σε αυτές. 

Mercedes-Benz Tourismo 16/2 RHD, Interieur, Sitzbezüge: evograu gelb-grün,OM 470 Euro VI mit 315 kW (428 PS),

Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό του Έλληνα οδηγού;

Το κύριο χαρακτηριστικό των σύγχρονων Ελλήνων οδηγών λεωφορείων είναι η αγάπη για το όχημά τους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων το λεωφορείο είναι το δεύτερο σπίτι τους και αυτό είναι εμφανές αν παρατηρήσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο το φροντίζουν: είναι προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο οδηγούν, το διατηρούν πάντοτε καθαρό και διασφαλίζουν την άριστη κατάστασή του με την τακτική συντήρησή του. Μην ξεχνάμε ότι το λεωφορείο δεν είναι ένα απλό μεταφορικό μέσο αλλά ένα εργαλείο δουλειάς για το οποίο είναι υπερήφανοι. Επιπλέον, το προφίλ του οδηγού ακολουθεί την τάση της εποχής μας, η οποία λόγω και της αυξανόμενης τουριστικής κίνησης, προβλέπει εκσυγχρονισμό και παροχή κορυφαίων υπηρεσιών στο επιβατικό κοινό είτε είναι εγχώριο είτε προέρχεται από το εξωτερικό.