Συνεντεύξεις

O Ηλίας Μαμαλάκης στο Route: Η ελληνική κουζίνα θα κατακτήσει τον πλανήτη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ατελείωτη αγάπη για τη μαγειρική, αμέτρητες ώρες τηλεοπτικών γυρισμάτων, δώδεκα βιβλία, εκατοντάδες συνταγές, δεκάδες βραβεύσεις…

Αυτός είναι ο Ηλίας Μαμαλάκης, η πιο εμβληματική φυσιογνωμία της ελληνικής γαστρονομίας, που καθιερώθηκε στις καρδιές του κόσμου ως ο πιο αγαπητός Έλληνας μάγειρας.

Μπορεί να ξεκίνησε τις σπουδές του στα οικονομικά και την καριέρα του ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες, ωστόσο στα 40 του χρόνια κατασταλαγμένος πια έκανε στροφή στη μεγάλη του αγάπη, αυτήν που είχε από μικρό παιδί. Τη μαγειρική.

Ποιος δεν θυμάται τις επιτυχημένες εκπομπές «Στην κουζίνα ολοταχώς», «Μπουκιά και συχώριο»; Ο Ηλίας Μαμαλάκης επαναπροσδιόρισε τον όρο ελληνική κουζίνα, ταξίδεψε για να γνωρίσει συνταγές, προϊόντα και μυστικά από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Mίλησε στο The Route για την ελληνική κουζίνα, την αγάπη που τον ώθησε στη μαγειρική, το νέο του βιβλίο, την αναπόκριση του κόσμου για αυθεντικό σπιτικό φαγητό από τα 3 καταστήματά του, ενώ τέλος έριξε στο… τραπέζι μία ιδέα για το εορταστικό γεύμα.

-Είστε η πιο αγαπητή φυσιογνωμία της ελληνικής γαστρονομίας, αρκεί το μεράκι για να ασχοληθεί κάποιος με τη μαγειρική; Ποια είναι τα συστατικά αυτής της αξιέπαινης πορείας σας

Πιστεύω ότι εάν αναλαμβάνεις μια δουλειά πρέπει να την κάνεις με αγάπη και πάθος. Στην αρχή χωρίς να περιμένεις ανταπόδοση, αλλά απλά και μόνο να προσπαθείς να μπεις στην ψυχή του τηλεθεατή και να του δώσεις αυτό που θέλει. Η δουλειά υπήρξε ιδιαίτερα κουραστική, που όμως το αποτέλεσμα μάς δικαίωσε.

-Έχετε ταξιδέψει απ´ άκρη σ´ άκρη σε όλη την Ελλάδα. Πείτε μας για τις εμπειρίες που δεν θα ξεχάσετε 

Αγαπώ όλη την Ελλάδα, από την Ορεστιάδα μέχρι το μακρυνό Καστελόριζο. Η επαφή μου με τους ανθρώπους ήταν το κύριο κέρδος τούτης της εμπειρίας. Παντού μαγειρεύουν με αξιόλογο τρόπο βασισμένο στην τοπική παραγωγή προϊόντων. Παντού βρήκα πολύ αξιόλογες συνταγές δουλεμένες εδώ και χρόνια από νοικοκυρές και επαγγελματίες μαγείρους.

-Θεωρείτε ότι η ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό έχει λάβει την αποδοχή που της αρμόζει; Ποιες κινήσεις πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή της;

Η ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό έχει πολύ δρόμο ακόμα να κάνει. Τα τελευταία 10 χρόνια αξιόλογοι Έλληνες σεφ έφτιαξαν εστιατόρια επιπέδου στο εξωτερικό.  Η ελληνική κουζίνα που χρησιμοποιεί πολλά λαχανικά, ελαιόλαδο και τα κλασικά μας τυριά έχει αγαπηθεί παγκοσμίως ακόμα και στην Άπω Ανατολή.  Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα κατακτήσει τον πλανήτη.

– Τι σημαίνει για εσάς ένα καλό γεύμα; 

Για μένα ένα καλό γεύμα είναι ένα μαγειρευτό φαγητό μαζί με σαλάτα, φέτα και ένα ποτήρι καλό κρασί.

-Ανοίξατε τα καταστήματα «Μπουκιά και Συχώριο» με σπιτικό φαγητό για delivery, ενώ παράλληλα γράψατε το βιβλίο «Η Μύρτις και η μελόπιτα» με ηρωίδα την Μύρτιδα. Πείτε μας λίγα λόγια για τα νέα σας εγχειρήματα

Τα καταστήματα ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΧΩΡΙΟ (3) μέχρι στιγμής προσφέρουν στον κόσμο ελληνικό φαγητό όπως θα το φτιάχνανε στο σπίτι τους.  Ο κόσμος ανταποκρίνεται πάρα πολύ. Το τελευταίο μου βιβλίο “Η Μύρτις και η μελόπιτα” είναι μια μικρή ιστορία σαν παραμύθι με πρωταγωνίστρια τη μικρή

Μύρτιδα που έζησε το 430 πχ την εποχή του Περικλή και μέσα από την περιπέτειά της καταγράφονται οι διατροφικές συνθήκες της εποχής.

-Τέλος, θα θέλαμε να προτείνετε μία σύντομη συνταγή κάποιου εδέσματος/φαγητού στους χιλιάδες αναγνώστες μας που κατά τη γνώμη σας δεν πρέπει να λείπει από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Για μένα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα πρέπει να κυριαρχήσει το χοιρινό κρέας. Πράγμα που συνέβαινε επί εκατοντάδες χρόνια πριν ανακαλύψουμε τη γαλοπούλα.  Θα μπορούσε να γίνει στο φούρνο με μια μαρινάδα από μέλι και μουστάρδα, λεμονάτες πατατούλες και φυλλαράκια δενδρολίβανου.

Σαν συμπληρωματικό πιάτο μια Μακεδονίτικη πρασοκρεατόπιτα με χωριάτικο φύλλο.